“Μην το πεις στον μπαμπά, θα στενοχωρηθεί” – πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να λένε ψέματα

Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι λένε 1 με 2 ψέματα την ημέρα, έστω και μικρά, οπότε δεν είναι περίεργο που τα παιδιά παραδειγματίζονται από τέτοιες –συνηθισμένες για αυτά- συμπεριφορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του αμερικάνικου Bureau of Economic Research έδειξαν ότι οι άντρες λένε πιο συχνά ψέματα από τις γυναίκες και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς λένε περισσότερα ψέματα μπροστά στους γιους τους από ότι στις κόρες τους!  Όπως παρατήρησα οι ειδικοί, στη σύγχρονη κοινωνία οι άντρες μάλλον θεωρούνται περισσότερο ανειλικρινείς σε σχέση με τις γυναίκες ενώ οι γονείς προσπαθούν να μεγαλώσουν τις κόρες τους με βάση την κοινωνική πεποίθηση ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ειλικρινείς.

Ποιες είναι όμως οι συγκεκριμένες γονεϊκές συμπεριφορές που μαθαίνουν στα παιδιά το ψέμα;

1.Ό,τι δεν γνωρίζεις, δεν μπορεί να σε πληγώσει: Πόσες φορές δεν έχει πει ένας γονιός στο παιδί του «μην το πεις στον μπαμπά ή στην μαμά γιατί θα στεναχωρηθεί»; Όταν λέμε στο παιδί μας ότι «αυτό είναι το μυστικό μας» και επιβραβεύουμε έστω και μικρά, αθώα ψέματα, το μαθαίνουμε τρόπους για να κρατάει κάτι κρυφό.

2. Καθυστερημένη ειλικρίνεια: «Θα του το πούμε αργότερα» ή «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το μάθει». Είτε κρατάτε μυστικά από το παιδί σας ή από τον σύζυγό σας εν γνώσει του παιδιού, η ειλικρίνεια με καθυστέρηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι είπατε ψέματα, ακόμα κι αν το κάνατε για το καλό της οικογένειας!

3. Δεν είστε καλό παράδειγμα: Λέτε ψέματα μπροστά στο παιδί σας σε άλλους ή στο ίδιο; Κρύβετε την αλήθεια όταν σας συμφέρει; Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές μας και παρόλο που ένα αθώο ψέμα δεν προκαλεί ανεπανόρθωτες πληγές, διδάσκει στα παιδιά ότι μερικές φορές η λύση στα προβλήματά τους είναι το ψέμα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network