Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε ένα δημόσιο σχολείο του Βορρά, στο 5ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έκανε συνέλευση και το θέμα που μονοπώλησε, ως φαίνεται, το ενδιαφέρον του ήταν η δημιουργία Τάξεων Υποδοχής για τα παιδιά των προσφύγων.
Η ανησυχία των γονιών του Ωραιοκάστρου για τις μεταδιδόμενες ασθένειες που μπορεί να φέρει ένα προσφυγόπουλο έχει βάση. Για να καταφέρει να φτάσει στη χώρα μας κάθε προσφυγόπουλο πέρασε από συνθήκες τέτοιες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του. Ωστόσο ο συγκεκριμένος σύλλογος θα μπορούσε να φτιάξει μια επιστολή με την οποία να καλεί όλους τους γονείς και όχι μόνο να βοηθήσουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συγκεκριμένων παιδιών, ώστε κανένα να μην κινδυνεύει αλλά και κανένα να μην χάσει το προνόμιο της μάθησης. Η προσφυγιά δεν είναι αρρώστια, είναι κάτι που φέρουμε στο dna μας και αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό ώστε να θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και όχι να τα καταδικάσουμε σε “εξορία” από το σχολείο.
Ελπίζουμε πάντως αυτοί που ανησυχούν για τα ανεμβολίαστα προσφυγόπουλα, να μην είναι οι ίδιοι που ζητούν από τον γιατρό τους πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να γράψουν το παιδί τους στο σχολείο.
Εκτός όμως από την ηθική πλευρά του πράγματος το αίτημα του συγκεκριμένου συλλόγου “μπάζει” και από άποψη θεσμού και νομικής υπόστασης όπως γράφει η Μαρία Παρέντη στο κείμενο που ακολουθεί και δημοσιεύτηκε στο nostimorimar.gr
“Ας μου επιτραπεί να εξετάσω πρωτίστως το θέμα από άποψη θεσμού και νομικής υπόστασης.
Να ενημερώσουμε λοιπόν τους κυρίους για την ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος στα ελληνικά σχολεία η οποία διόλου καινούρια δεν είναι, απλώς ως τώρα μάλλον τους βόλευε καθότι τα συγκεκριμένα τμήματα όπως και τα Φροντιστηριακά Τμήματα,σε όποια σχολεία υπήρχαν, φιλοξενούσαν εκτός από παιδιά μεταναστών -καταχρηστικά- και τα δικά τους τέκνα αν αυτά είχαν κάποια δυσκολία μάθησης.
Η δωρεάν παιδεία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα από το 1844 σε αυτή τη χώρα. Το δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Η απειλή κατάληψης για τη χρήση ενός νόμιμου δικαιώματος είναι παράνομη εκτός από αστεία. Η παρεμπόδιση εισόδου στο σχολείο σε μαθητές αποτελεί παράνομη πράξη. Τα παιδιά των προσφύγων είναι μαθητές, σε περίπτωση που διαφεύγει σε ανθρώπους που έχουν ήδη γεννήσει, αναθρέψει και αγαπήσει δικά τους παιδιά.
Εντύπωση μου κάνει που οι κύριοι αυτοί δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τα δομικά προβλήματα του σχολείου, οπότε θα θεωρήσω καλή τη πίστει ότι είναι όλα λυμένα και αυτό που τους ενόχλησε ήταν τα προσφυγόπουλα που θέλουν να μάθουν γράμματα. Πήγε λοιπόν ένα χέρι και συνέταξε αυτή την επιστολή και δεν ντράπηκε την ώρα που την έγραφε.
Το αίτημά τους είναι ουσία και νόμω αβάσιμο και θα πάει στο βρόντο από θεσμικής πλευράς. Όμως ξέρουμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις, θυμηθείτε τις λεγόμενες ”επιτροπές κατοίκων’ στις γειτονιές, οι εν λόγω μισάνθρωποι δε σταματούν σε αποφάσεις συνελεύσεων. Οφείλει λοιπόν ο κρατικός φορέας να αναλάβει δράση και να προστατεύσει τους πρόσφυγες από το μένος αυτών των αισχρών ανθρώπων.
Εμείς θα τους αφιερώσουμε την απόφαση της ΕΛΜΕ στο νομό Ρεθύμνης και τις φωτογραφίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Γκράβα”.