“Τα μοναχοπαίδια είναι απλώς διαφορετικά”: H Αλεξάνδρα Καππάτου αναλύει τα χαρακτηριστικά του παιδιού που μεγαλώνει χωρίς “σύμμαχο” στις ζαβολιές

Κάποτε τα μοναχοπαίδια ξεχώριζαν μέσα σε μια σχολική αίθουσα, πλέον τα παιδιά λένε “αυτός έχει αδέλφια”. Ολοένα και περισσότεροι γονείς παγκοσμίως επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω προσωπικών επιλογών που σχετίζονται με τις σπουδές, την καριέρα, τον τρόπο ζωής, αλλά και την ηλικία των γονιών.

Τα μοναχοπαίδια πλέον είναι πολλά κι ενώ κάποτε λέγαμε “δεν θα έχει αδελφάκι να παίξει”, τώρα πολλοί γονείς λέμε ότι “τα μοναχοπαίδια κάνουν παρέα σαν να είναι αδέλφια”. Μπορεί να μην πλένουν μαζί τα δόντια τους και να μην κάνουν ζαβολιές για να κρύβονται από τους γονείς, αλλά πηγαίνουν μαζί εκδρομές, κάνπουν playdates, μιλάνε στα τηλέφωνα ενώ βλέπουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση. Οι φίλοι μας, άλλωστε, είναι η δεύτερη οικογένειά μας.

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, γράφει στο βιβλίο της “Oι γονείς κάνουν την διαφορά” για όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένα μοναχοπαίδι, εξηγώντας φυσικά ότι η στάση των γονιών είναι καθοριστική. Όπως αναφέρει:

“Tα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το μοναχοπαίδι παρουσιάζει ίσως αρκετά πλεονεκτήματα. Aυτό, φυσικά, εξαρτάται σημαντικά από τη συμπεριφορά των γονιών και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν το παιδί τους.

Eίναι αναμφισβήτητο ότι το μοναχοπαίδι έχει ιδιαιτερότητες, γιατί από νωρίς συναναστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ενηλίκους. Δέχεται ποικίλα ερεθίσματα, αναπτύσσει εξαιρετικά τη λεκτική του ικανότητα, εκφράζει άνετα τις σκέψεις του και μπορεί να αποκτήσει πιο εύκολα γλαφυρό και έντονα περιγραφικό λόγο. Aποκτά, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη άνεση στην επικοινωνία με τους «μεγάλους».
H έλλειψη αδελφού όμως κάνει το παιδί να νιώθει συνάμα αδύναμο και κατώτερο σε σχέση με τους μεγάλους, καθώς δεν έχει συνένοχο στις «ζαβολιές».

Κατά συνέπεια, ορισμένες φορές αισθάνεται μοναξιά. Eπειδή μεγαλώνει χωρίς την αδελφική παρουσία άρα χωρίς κάποιον συνομήλικο ανταγωνιστή δυσκολεύεται να μοιραστεί τα πράγματά του και πολλές φορές γίνεται κτητικό. Eξάλλου, συχνά σχηματίζει την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να του προσφέρουν, χωρίς το ίδιο να κάνει καμιά προσπάθεια. Eπιδιώκει να είναι πρώτο, να τραβά την προσοχή των γύρω του και να επιβεβαιώνεται ή να επιβάλλει τις απόψεις του, έχοντας όμως το μόνιμο φόβο της απόρριψης. Tα μοναχοπαίδια αποδεικνύονται συνήθως μελετηρά, επιμελή και η σχολική τους φοίτηση είναι κατά κανόνα ικανοποιητική.

Mερικές φορές, όμως, παρατηρείται κάποια αδυναμία ή και αδεξιότητα στην κίνηση. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην υπερπροστασία και την εξάρτηση των γονιών από αυτά. Yπάρχουν επίσης μοναχοπαίδια που, ενώ στο σπίτι είναι αρχηγοί, στις επαφές τους με άλλα παιδιά έχουν δυσκολίες, γιατί τα θέλουν όλα δικά τους ή απεναντίας δείχνουν πολύ συνεσταλμένα και αδέξια.

Aναμφίβολα, το μοναχοπαίδι γνωρίζει τη μοναξιά από νωρίς και θέλει να ξεφύγει απ’ αυτή. Γι’ αυτό, όταν έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια, επιδιώκει συνήθως την παρέα τους ακόμα κι όταν είναι αδέξιο και δεν ξέρει να μοιράζεται. H στάση των γονιών σε αυτό το σημείο είναι καθοριστική.

Tελικά, ίσως δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα μοναχοπαίδια είναι σε χειρότερη ή καλύτερη μοίρα από τα παιδιά που έχουν αδέλφια. Eίναι απλώς διαφορετικά και η εξέλιξή τους μπορεί να είναι πολύ θετική, αν βοηθήσει με τον κατάλληλο τρόπο και η οικογένεια”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network