Μερικές φορές θέλεις κέικ και μερικές φορές θέλεις κάτι πιο σοκολατένιο που να λιώνει στο στόμα σου. Γιατί να μην τα συνδυάσεις;
Αν σου αρέσει το κέικ με έντονη γεύση της σοκολάτας, τότε δοκίμασε αυτή την τέλεια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να φτιάξεις ένα υγρό κέικ που μοιάζει με σουφλέ.
Πρόσεξε να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις για να μην σου φουσκώσει, σε αυτό το κέικ δεν το θέλουμε!
Υλικά
250 γραμ. σοκολάτα
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
2 βανίλιες
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. κακάο άγλυκο
λίγα κομμάτια λευκή ή άλλη σοκολάτα
Εκτέλεση
-Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
-Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα για το κέικ.
-Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τ’ αυγά, το αλεύρι και το κακάο.
-Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να ενωθούν.
-Προσθέτουμε την πολύ ψιλοκομμένη σοκολάτα και χτυπάμε για 4 λεπτά επιπλέον σε δυνατή ταχύτητα.
-Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το ανοίγουμε, το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο.
-Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια λευκής ή άλλης σοκολάτας.
-Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 ºC για 15 λεπτά.
-Ξεφορμάρουμε το κέικ σουφλέ μαζί με τη λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ για 10 λεπτά.
-Εναλλακτικά, μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8 λεπτά στους 200 ºC στον αέρα.
-Όταν βγάζουμε το κέικ σουφλέ από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακό στη μέση, σχεδόν υγρό.