Η έξαρση της μηνιγγίτιδας έχει ανησυχήσει αρκετούς γονείς, για αυτό οι παιδίατροι προειδοποιούν για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών αλλά και την ένταξη του εμβολίου δωρεάν και στις ηλικίες άνω των 18 μηνών.
Ο γνωστός παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης πρόσφατα μοιράστηκε σε ανάρτησή του τα συμπτώματα που δείχνουν μηνιγγίτιδα, προς ενημέρωση των γονιών:
Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μόλυνση των μηνίγγων (μεμβρανών) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Συμβαίνει συχνότερα σε βρέφη, νήπια και εφήβους.
Τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές το τελευταίο διάστημα, εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή ιατρών αλλά και των γονιών για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου.
Τα συνηθέστερα αίτια μηνιγγίτιδας στα παιδιά είναι ιοί το καλοκαίρι και μικρόβια το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Τα κυριότερα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Το σημαντικό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά μπορεί να μη συμβαίνουν όλα τα τυπικά συμπτώματα!
Αυτά είναι :
- Υψηλός και συχνός πυρετός, δύσκολα υφιόμενος με τα αντιπυρετικά.
- Κεφαλαλγία (έντονος πονοκέφαλος).
- Νευρολογικά συμπτώματα (μείωση του επιπέδου συνείδησης, “δε μπορεί να μιλήσει”, υπνηλία, σπασμοί).
- Έντονη αίσθηση καταβολής – κακής διάθεσης του παιδιού..
- Ευερεθιστότητα του παιδιού.
- Φωτοφοβία (αποφεύγει το δυνατό φως).
- Δυσκαμψία του αυχένα (μηνιγγικά σημεία).
- Εμετοί, Ανορεξία, Ναυτία.
- Στα μικρά βρέφη, η κεντρική πηγή στο κεφάλι μπορεί να είναι διογκωμένη και τεταμένη.
- Αν υπάρχει λοίμωξη του αίματος (σηψαιμία), το παιδί μπορεί να εμφανίσει ερυθρό εξάνθημα που δεν υποχωρεί στην πίεση (αιμορραγικό εξάνθημα).
- Αν το παιδί μας εμφανίζει συμπτώματα που παραπέμπουν στα ανωτέρω θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο μας ή να μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο στα επείγοντα. Είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί χρόνος για την έναρξη της θεραπείας.
- Πολλές φορές η διαίσθηση του γονιού (το αίσθημα ότι το παιδί μας δεν είναι καλά, όπως το ξέρουμε συνήθως) είναι πολύ σημαντικό για να παρθούν γρήγορες αποφάσεις. Γενικά στα βρέφη η άρνηση λήψης τροφής, η ευερεθιστότητα, η νωθρότητα και η υπνηλία είναι ύποπτα συμπτώματα.
- Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί στο νοσοκομείο με οσφυονωτιαία παρακέντηση και εξετάσεις αίματος. Για τις βακτηριακές μηνιγγίτιδες χορηγούνται αντιβιοτικά. Αν η νόσος οφείλεται σε ιό (ιογενής μηνιγγίτιδα) η κλινική πορεία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σύντομη και ακολουθείται από πλήρη αποκατάσταση (συνήθως υποχωρεί από μόνη της).
Πως γίνεται η πρόληψη της μηνιγγίτιδας;
Τα εμβόλια ρουτίνας στα βρέφη κατά του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδιόκοκκου και του αιμόφιλου είναι σημαντικά για την πρόληψη της νόσου.
Τελευταία έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β (δυστυχώς μόνο για τα βρέφη έως 18 μηνών).
Πάγιο αίτημα σύσσωμης της παιδιατρικής κοινότητας είναι η ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης ο ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ όλων των εφήβων – νεαρών ενηλίκων για τη μηνιγγίτιδα Β καθώς αποτελούν τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα που προσβάλει συχνότερα η νόσος (φοιτητές).