Συνήθως λέμε “επιτυχημένα παιδιά” αυτά που τα πηγαίνουν καλά στις σπουδές τους, που βρίσκουν καλοπληρωμένες δουλειές, που παίρνουν βραβεία ή έχουν σταθερές διαπροσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα, όμως, με την parent coach Reem Raouda που έγραψε στο CNBC ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την επιτυχία με τα σημερινά δεδομένα, η σύνδεση με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά επιτυχημένους.
Όπως γράφει χαρακτηριτικά “μετά από χρόνια μελέτης σχέσεων πάνω από 200 παιδιών με τους γονείς τους, συμπεραίνω ότι η επιτυχία έχει να κάνει με το να μεγαλώνεις παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση, συναισθηματικά ασφαλή και με σύνδεση με τους εαυτό τους”.
Σύμφωνα με την ειδικό, οι γονείς που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά δίνουν πρτεραιότητα στην αγάπη για μάθηση και στην συναισθηματική νοημοσύνη περισσότερο από τις προσδοκίες της κοινωνίας.
9 χαρακτηριστικά των γονιών που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά
Προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους
Οι γονείς που ανησυχούν λιγότερο για το πως αντιδρούν τα παιδιά τους μπροστά σε μια πρόκληση και περισσότερο για το πώς η δική τους συμπεριφορά θα επηρεάσει τα παιδιά, μαθαίνουν στα παιδιά τους να έχουν ανεκτικότητα. Δείχνουν τι σημαίνει συναισθηματική και ψυχική δύναμη, δείχνοντας στα παιδιά τους πώς οι ίδιοι διαχειρίζονται τις προκλήσεις.
Δεν λένε “μπράβο”
Αντί για μπράβο σε κάθε επιτυχία, λένε “θα πρέπει να είσαι περήφανος/η” ή “δούλεψες πολύ σκληρά. Πώς νιώθεις”. Εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα.
Εστιάζουν στη σχέση με το παιδί
Περνούν ποιοτικό χρόνο με το παιδί, το ακούν όταν μιλάει, μοιράζονται εμπειρίες και κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, κατανόηση και ότι αξίζουν!
Δεν βάζουν τιμωρίες
Αποφεύγουν τις τιμωρίες που αποσυνδέουν το παιδί από τον γονιό και αφήνουν τις συνέπειες να διδάξουν στο παιδί το λάθος.
Δεν επιβραβεύουν τις ακαδημαϊκές επιτυχίες
Δεν παίρνουν δώρα μετά τους ελέγχους αλλά εστιάζουν στην αγάπη για τη μάθηση. Μαθαίνουν στα παιδιά ότι οι βαθμοί δεν καθορίζουν την αξία τους.
Εστιάζουν στις ερωτήσεις και όχι στις απαντήσεις
Ενθαρρύνουν τα παιδιά να ρωτούν και κάνουν συζητήσεις με ερωτήσεις και όχι δίνοντας “τη σωστή” απάντηση.
Θέλουν να μάθουν από τα παιδιά τους
Επιτρέπουν στα παιδιά να τους μάθουν κάτι για το αγαπημένο τους χόμπι, για ένα άθλημα ή ό,τι τους ενδιαφέρει. Αυτό δίνει στα παιδιά αυτοπεποίθηση και τα κάνει να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα σέβονται.
Διαβάζουν καθημερινά
Το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία αλλά κάτι ευχάριστο μέσα στη μέρα. Είναι η στιγμή της χαλάρωσης, της δημιουργικότητας, της μάθησης!
Δέχονται τα συναισθήματα των παιδιών
Επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και δεν προσπαθούν να τα διορθώσουν. Αντίθετα, τους μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν, να τα κατονοούν και να τα διαχειρίζονται.