Αν έχεις αναρωτηθεί έστω και μια φορά αν το παιδί σου περνάει εφηβεία… πριν την εφηβεία, τότε μάλλον έχεις παιδί μέσης παιδικής ηλικίας, δηλαδή 6 με 12 ετών! Είναι η περίοδος που τα παιδιά μας αναζητούν πολύ τη σύνδεση μαζί μας και χρειάζονται την καθοδήγησή μας, όμως έχουν ξεκινήσει να ενδιαφέρονται αρκετά για τα χόμπι τους, τις δραστηριότητές τους, για τις παρέες τους, για το πώς είναι μέσα σε μια παρέα και το τι συζητάνε οι φίλοι τους.
Είναι οι ηλικίες που εκφράζουν την άποψή τους, τα θέλω τους και τα όχι τους, διεκδικούν ‘ελευθερίες’ και το πρόγραμμά τους. Ναι, είναι η ηλικία που οι γονείς συνεδιητοποιούμε ότι χωρίς όρια δεν γίνεται και πώς τώρα πρέπει να χτίσουμε μια δυνατή σύνδεση μαζί τους και όρια που θα κάνουν τη μετάβαση αλλά και την περίοδο της εφηβείας πιο όμορφη. Με λίγα λόγια, πρέπει τώρα να βάλουμε όρια- αν δεν το έχουμε κάνει- γιατί έρχεται το μεγάλο μπαμ της εφηβείας.
Τι χρειάζονται, όμως, τα παιδιά από εμάς σε αυτή την ηλικία για να έχουν μια όμορφη εφηβεία; Όπως αναφέρει η ψυχοπαιδαγωγός Ευτυχία Βαρσαμή σε ανάρτησή της “η καλύτερη ηλικία για να καθοδηγήσεις έναν έφηβο είναι… πρίν γίνει έφηβος”!
Σύμφωνα με την ειδικό, τα παιδιά στις ηλικίες 6-12 ακόμα λαμβάνουν την γνώμη μας ως σπουδαία κι ακόμα μας θέλουν κοντά τους. Για αυτό πρέπει σε αυτή τη φάση να:
1.Να μην παίρνουμε προσωπικά τίποτα.
Σκοπός των γονιών είναι η σύνδεση με τα παιδιά και η κατανόηση.
2.Να μην κρίνουμε
Ειδικά τα “χαζά” αστεία. Θέλουν αποδοχή και είναι σε μια φάση που θέλουν να μιμούνται τους φίλους τους!
3.Να βρούμε ταινίες, βιβλία, παραστάσεις με χιούμορ για αυτή την ηλικία
Έτσι θα συνδεθούμε μαζί τους με κάτι που τους αρέσει!
4.Να ξεκινήσουμε συλλογές με πέτρες, νομίσματα, βότσαλα
Έτσι θα διοχετεύσουμε την ενέργειά τους!
5.Να ενταχθεί σε ομάδες
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλουν να βρίσκονται σε ομάδες συνομηλίκων που αφορούν σε αθλήματα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.α.
6.Να τους μιλάμε με ειλικρίνεια και κατανόηση.
Να δείχνουμε κατανόηση και να μην θεωρούμε ότι τα νέα τους ενδιαφέροντα δεν αφορούν στην οικογένεια!
7.Να τους δείχνουμε σεβασμό.
Να τους μιλάμε αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους και χωρίς να κρίνουμε.