Τα μικρά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να δοκιμάσουν λαχανικά και πολλές φορές αντιδρούν αρνητικά όταν τα βλέπουν στο πιάτο τους. Είναι σύνηθες για τα παιδιά να αποφεύγουν τα λαχανικά, είτε λόγω της υφής, είτε της γεύσης, είτε απλά επειδή είναι κάτι που δεν τους είναι οικείο. Παρόλο που οι γονείς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τα πείσουν να τα δοκιμάσουν, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται πεισματικά.
Τα χρώματα και οι έντονες γεύσεις των λαχανικών μπορεί να τα ξενίζουν, και πολλές φορές προτιμούν πιο ουδέτερα ή γλυκά φαγητά. Η άρνησή τους, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μάθουν να τα απολαμβάνουν. Με λίγη υπομονή και δημιουργικότητα, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δώσουν μια ευκαιρία στα λαχανικά, είτε κρύβοντάς τα σε φαγητά που ήδη αγαπούν είτε παρουσιάζοντάς τα με παιχνιδιάρικο τρόπο, όπως σε σχήματα ή σε πολύχρωμες σαλάτες.
Το σημαντικό είναι να μην τα πιέζεις υπερβολικά, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση. Αντίθετα, με θετική στάση και σταδιακή προσέγγιση, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αγαπούν τα λαχανικά και να τα ενσωματώσουν στη διατροφή τους, απολαμβάνοντας τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρουν.
O πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλεις το μπρόκολο μέσα στο κέικ που θα ετοιμάσεις, και τα θετικά νέα είναι ότι σου έχουμε την ιδανική συνταγή με λίγα και θρεπτικά υλικά που θα τη φτιάξεις σε χρόνο dt!
Κέικ μπρόκολου
Υλικά:
- 1 μικρό μπρόκολο (250 γρ.)
- 3 αυγά
- 3/4 φλιτζανιού αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβεις τα «μπουκέτα» από το μπρόκολο και τα τρίβεις
- Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά
- Βάζεις το μείγμα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°.