“Μαμά, θυμάμαι τότε που μου φώναξες”: Μια parent coach δίνει 5 λόγους για να σταματήσουμε να φωνάζουμε (κι είναι αρκετοί!)

Μου αρέσουν οι μέρες που δεν φωνάζω. Τις λατρεύω. Είμαι ήρεμη, ακόμα κι αν τα παιδιά βρωμίσουν το σπίτι που μόλις καθάρισα. Ακόμα κι αν αλλάξω σεντόνια και χρειαστεί να τα αλλάξω δύο φορές μέσα στο βράδυ. Ακόμα κι αν συμβεί κάτι απρόοπτο και με ταράξει, όπως το να με ειρωνευτεί το παιδί, να πει μια βρισιά ή να μην κλείνει με τίποτα την τηλεόραση. Είμαι ήρεμη και δεν φωνάζω. Έχω μια ψυχραιμία και βρίσκω πολύ εύκολα τις λύσεις. Κι είμαστε όλοι με χαμόγελο, τα παιδιά δεν έχουν ταραχτεί και εγώ δεν έχω τύψεις.

Κι είναι και κάποιες μέρες που θα φωνάξω με το παραμικρό. Ναι, έχω άγχος με τη δουλειά, σκέφτομαι ότι ο τοίχος γέμισε πάλι υγρασία (μήπως να μετακομίσουμε;), ο γιος μου χάνει κάθε μέρα τα μολύβια του και πρέπει να πεταχτώ να πάρω μερικά (πάλι), έκαψα τις φακές κι έχει πάει δέκα και τα παιδιά με τίποτα δεν θέλουν να πάνε για ύπνο. Αυτές τις μέρες η φωνή βγαίνει αβίαστα. Και νιώθω άσχημα γιατί εκείνη ακριβώς τη στιγμή θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν έχω μάθει να ελέγχω τα νεύρα μου. Αχ, βρε μαμά, γιατί δεν μου το έμαθες; Πώς θα το μάθω τώρα εγώ στα παιδιά μου; Τι παράδειγμα δίνω;

Μια μέρα η κόρη μου μου είπε “μαμά, θυμάμαι τότε που μου φώναξες. Θυμάσαι εκείνο το πρωί που έλεγες να φάω γρήγορα, να ντυθώ γρήγορα και όταν σου είπα ότι δεν έχω πλύνει τα δόντια μου άρχισες να γουρλώνεις τα μάτια και να φωνάζεις δυνατά; Φοβήθηκα πολύ! Γιατί να μην είναι όλα τα πρωινά όπως σήμερα;“. Μαχαίρι στην καρδιά! Είχαμε περάσει ένα φανταστικό πρωινό κι εκείνη σκεφτόταν ότι μπορεί να χαλάσει… Μακάρι να ήταν όλα τα πρωινά έτσι, στο χέρι μου είναι, όσο κι αν νιώθω ότι τις στιγμές έκρηξης δεν ελέγχω καθόλου την ένταση της φωνής μου!

Και τότε είδα το TikTok βίντεο μιας parent coach. Δεν έδινε έναν, αλλά πέντε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φωνάζουμε στα παιδιά. Και ήταν αρκετοί, όχι επειδή δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να φωνάζω, αλλά επειδή κάθε φορά που πάω να φωνάξω, σκέφτομαι τα λόγια της…

1. Όταν φωνάζεις, λες στο παιδί σου “μην με ακούς, μέχρι να σου φωνάξω

2.Κάθε φορά που φωνάζεις, απομακρύνεσαι από το παιδί σου. Δεν θα μάθει να νιώθει συναισθηματική ασφάλεια μαζί σου.

3.’Όταν φωνάζεις, τα παιδιά δεν ακούν, τρομάζουν. Στην αρχή τρομάζουν, μετά συνηθίζουν και μετά “δεν τους νοιάζει”. Μαθαίνουν να μην τους νοιάζει, δηλαδή, κάτι που τους τρόμαζε, μια συμπεριφορά που δεν θα πρέπει να ανέχονται στην ενήλικη ζωή τους από τους κοντινούς τους ανθρώπους.

4.Όταν φωνάζεις, τους δίνεις τη δυνατότητα να επαναστατήσουν, να φωνάξουν, να κάνουν πράγματα πάνω στο ξέσπασμά τους. Τους δίνεις το δικαίωμα να φωνάξουν όπως κι εσύ!

5.Όταν φωνάζεις, νιώθουν αδύναμα και πως δεν τα αγαπάς. Είτε θα κρυφτούν, είτε θα προσπαθήσουν να γίνουν “μεγαλύτερα” από εσένα για να τα ακούσεις.

@parentingcoach 😳😳5 things that happen when you yell at your kids that teach them to listen less and act out more Trust me you NEED TO LISTEN if you yell! JOIN ME UPCOMING TRAINING ➡️ LINK ON HOMEPAGE #parenting #positivediscipline #parentingcoach #motherhood #parentingtips #momlife #parenthood #consciousparenting #parentingishard #parentingskills #positiveparenting ♬ original sound – Tia Slightham M Ed. Certified

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network