Όσες φορές και να το πουν οι παιδίατροι, κάποιοι γονείς δεν ακούν. Συνεχίζουν να στέλνουν στο σχολείο παιδιά ακόμα και με πυρετό. Ναι, δεν μπορούν να πάρουν άδεια, ναι δεν θέλουν να κολλήσουν τους παππούδες, ναι το σύστημα δεν μας διευκολύνει καθόλου. Αλλά μέσα στην τάξη βρίσκονται τουλάχιστον άλλα 20 παιδάκια, με αδελφάκια σε πολύ μικρή ηλικία- μπορεί και νεογέννητα-με γιαγιάδες και παππούδες με νοσήματα, με γονείς που τρέχουν όλη μέρα.
Η ανάρτηση του παιδιάτρου Στέλιου Παπαβέντση είναι ξεκάθαρη “δεν παίζουμε με την υγεία μας, των συμμαθητών μας, των γιαγιάδων”:
“Δώστε χρόνο στα παιδιά σας να αναρρώσουν
Δεν παίζουμε με την υγεία, ούτε τη δική μας ούτε των συμμαθητών μας ούτε των γιαγιάδων μας
Οι γρίπες και διάφορες ιώσεις συχνά θέλουν χρόνο. Δώστε χρόνο. Μπορούν να περιμένουν για μια βδομάδα τα σχολεία, οι δραστηριότητες, τα αγγλικά, τα σπορ, τα πάρτυ.
Είναι δύσκολο να κοκαλώνει όλη η οικογένεια για βδομάδα και παραπάνω, δεν είναι εύκολο να αφήσουμε τα πάντα, ευχάριστες δραστηριότητες εξόδους κλπ για μέρες, να πατήσουμε κουμπί αναμονής. Αλλά πρέπει. Οι αρρώστιες χρειάζονται χρόνο, το σώμα μας σεβασμό. Το παιδί να νιώσει καλύτερα, να έχει περισσότερη ενέργεια, να ανέβει η ενέργεια του τα λευκά του, να μην ταλαιπωρηθεί άρρωστο, να μην κολλήσει κάτι από πάνω. Να μην κολλήσει τους άλλους γύρω του. Να φάει να κοιμηθεί να ξεκουραστεί να αναρρώσει.
Δεν λύνονται όλα μαγικά με φάρμακα, είτε με αντιβιώσεις που δεν κάνουν τίποτα σε γρίπες είτε με πολύ βιταμινούχα και σκευάσματα για την «άμυνα» του οργανισμού. Το καλύτερο σκεύασμα είναι η ξεκούραση, η αγκαλιά, το ουδβστα βασικά: υγεινή, καθαρός αέρας, σαπούνισμα χεριών, καθάρισμα μύτης, φρούτα λαχανικά χυμούς για βιταμίνη c, ροφήματα με μέλι.
Δώστε χρόνο στα παιδιά σας και μάθετε τα να σέβονται το σώμα τους.
Η γρίπη, είτε με ψηλούς πυρετούς ή όχι, έχει διάρκεια 5-6 μέρες. Μετά μπορεί να πάει πισίνα”.
Διάβασε επίσης:
6 tips για να “γλιτώσετε” από τις παιδικές λοιμώξεις: Η συμβουλή της παιδιάτρου