Μια ανάρτηση για την έξαρση των ιώσεων αυτή την εποχή έκανε ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης εξηγώντας πώς τα παιδιά κολλάνε τις ιώσεις, ποια είναι η μεταδοτικότητά τους και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.
Όπως έγραψε ο γιατρός στο Facebook: Με αφορµή την έναρξη της νέας χρονιάς, ένα θέµα που θα απασχολήσει και φέτος την οικογένεια είναι οι απανωτές ιώσεις που θα κολλήσει το παιδί στο σχολείο και η τυχόν μετάδοση αυτών σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Οι ιώσεις έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της εξαιρετικά εύκολης μετάδοσης ανάμεσα σε μαθητές και ειδικά ανάμεσα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (νήπια, παιδικός σταθμός). Η στενή επαφή των παιδιών στις κλειστές τάξεις, έχει ως αποτέλεσμα, μία ίωση να κυκλοφορεί γρήγορα σε όλα τα παιδιά. Έτσι δεν είναι τυχαίο, την περίοδο της έξαρσης των ιώσεων (χειμώνας), τα μικρά παιδάκια να αρρωσταίνουν 2 και 3 φορές τον ίδιο μήνα !
Οι ιώσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως πυρετό, αδυναμία-καταβολή, μυαλγία, ναυτία ή εμετό. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη γρίπη Α βίωσαν αρκετά καλά (και ενίοτε έντονα τα συμπτώματα αυτά).
Κάποιες ιώσεις εκδηλώνονται με εξανθήματα και ο παιδίατρος μπορεί µε µια ματιά να σας περιγράψει τη συνήθη διαδρομή της ίωσης (πχ ίωση από Parvo B19, ουλοστοµατίτιδα από HSV1, αιφνίδιο εξάνθημα από τον ιό HHV-6 ή -7, εξάνθημα σε χέρια-πόδια-στόμα στον ιό Coxsackie).
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ο ιός παραμένει άγνωστος και δε µας απασχολεί να τον ταυτοποιήσουμε, εφόσον βελτιώνεται η κλινική εικόνα του παιδιού µε το πέρασμα των ημερών. Η θεραπεία στις ιώσεις είναι κατά κανόνα υποστηρικτική (αντιπυρετικά, ενυδάτωση, ξεκούραση) όποιο και να είναι το αίτιο. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία των ιώσεων.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δε βοηθάει η υπέρμετρη ενασχόληση των γονιών με τα self test στη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι έχει το παιδί (τεστ γρίπης, covid, rsv, αδενοιού). Οι ιώσεις είναι εκατοντάδες και δεν βρίσκονται όλες στα υπάρχοντα τεστ. Επίσης το ποσοστό ψευδώς αρνητικών τεστ είναι μεγάλο (έως και 30%) άρα το αρνητικό αποτέλεσμα δεν μας εξασφαλίζει.
Τεστ θα ζητήσει ο γιατρός μετά από εξέταση σε συμπτώματα που επιμένουν και προβληματίζουν. Από την άλλη ένα παιδί με τυπική συμπτωματολογία γρίπης, σε περίοδο έξαρσης γρίπης, προφανώς έχει γρίπη. Σε αυτό το παιδί δεν χρειάζεται να γίνει τεστ.
Στο ερώτημα πότε «κόλλησε» το παιδί την ίωση δεν υπάρχει µία δεδομένη απάντηση, καθώς αυτό το διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι και αρκετές εβδομάδες πριν. Χαρακτηριστικά, η γρίπη εμφανίζεται μετά από 12 μόλις ώρες από την επαφή µε άνθρωπο που νοσεί, ενώ η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 30 μέρες μετά την επαφή µε άρρωστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι ιοί το ίδιο μεταδοτικοί (άλλος «κολλά» πολύ πιο εύκολα από κάποιον άλλον, π.χ. η γρίπη). Επίσης το παιδί δε μεταδίδει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ίωσης, παρά µόνο συγκεκριμένες μέρες πριν και μετά (π.χ. Το απλό κοινό κρυολόγημα (ρινοιός) μεταδίδεται από 3 έως 5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ενώ όσον αφορά τη γρίπη συνεχίζουμε να τη μεταδίδουμε στους άλλους 5 έως 9 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων).
Συμπερασματικά, είναι ανώφελο να αναζητούμε συνέχεια αυτόν που μας κόλλησε την ίωση καθώς πολλές φορές αυτός που υποπτευόμαστε δεν είχε εμφανίσει καν τα πρώτα συμπτώματα. Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτή τη περίοδο οι σχολικές αίθουσες αποτελούν μία άριστη δεξαμενή για τη μετάδοση των ιών και πως οι ιώσεις είναι ένα μέρος της διαδρομής µας κατά τα σχολικά χρόνια.
Από την άλλη θα πρέπει να αποφύγουμε συμπεριφορές που βλάπτουν τους άλλους και πρώτα από όλα το ίδιο μας το παιδί, δηλαδή το να το στείλουμε στο σχολείο εμφανώς άρρωστο ή αφού του έχουμε δώσει παυσίπονο για πυρετό. Επίσης οι αίθουσες σχολείων και σταθμών θα πρέπει να αερίζονται τακτικά και οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα παιχνίδια καθώς τα μικρόβια επιβιώνουν για μακρό χρόνο πάνω σε επιφάνειες.
Φερόµαστε υπεύθυνα και κρατάµε το παιδί µε ίωση στο σπίτι για όσο χρειάζεται (συνήθως ένα ή δύο 24ωρα χωρίς πυρετό κι εφόσον το παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση και δεν έχει συνεχή βήχα). Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας σε κάθε περίπτωση ασθένειας”.