Τι θα έλεγα στον εαυτό μου, τώρα που το παιδί μου έχει μεγαλώσει και ξέρω καλύτερα, όταν πρωτοέγινα μαμά και είχα να φροντίσω ένα νεογέννητο, ένα μωράκι, ένα νήπιο; Όχι, δεν θα του έλεγα πώς να αλλάζει πάνα πιο εύκολα, πότε να κοιμάται και πώς να φροντίζει το μωρό. Θα του έλεγα πώς να φροντίσει τη μαμά, την ίδια. Γιατί η εξάντληση, οι τύψεις, οι ενοχές και τα άγχη είναι αυτά που σε αλλάζουν σαν μαμά, σε απομακρύνουν από τον εαυτό του ή μάλλον από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Γιατί πλέον ξέρω ότι το παιδί μου πάντα χρειαζόταν εμένα να είμαι καλά, όχι εμένα να είμαι τέλεια.
Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται μαζί και η μητέρα
Τα 5 πράγματα, λοιπόν, που θα έλεγα στον εαυτό μου και σε κάθε νέο γονιό είναι τα εξής:
1.Είναι η πιο δύσκολη περίοδος
Δεν έχεις εξαντληθεί, δεν είσαι ανίκανη, δεν είσαι λίγη μπροστά στους άλλους. Απλά περνάς την πιο δύσκολη περίοδο. Έχεις μόλις γεννήσει και προσπαθείς να φροντίσεις ένα νεογέννητο. Είναι δύσκολο και έχεις δικαίωμα να το βλέπεις ως δύσκολο. Είσαι, όμως, ακριβώς ό,τι χρειάζεται το μωρό σου αυτή τη στιγμή.
2.Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου
Κάποιες μέρες τα κάνεις όλα λάθος και κάποιες μέρες δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου. Έτσι θα πάει. Δεν θα έχεις πάντα τις απαντήσεις, δεν θα τα κάνεις πάντα σωστά και δεν θα έχεις κουράγιο κάθε μέρα. Είσαι καλή μαμά, εμπιστεύσου τον εαυτό σου και το ένστικτό σου.
3. Κάθε παιδί είναι διαφορεικό
Μην αγχώνεσαι με τα milestones, ούτε με αυτά που διαβάζεις. Εμπιστεύσου την κρίση σου, τον παιδίατρο και το παιδί σου. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς.
4.Δεν θα είναι έτσι πάντα
Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή. Γιατί όταν έχεις μήνες να κοιμηθείς σερί, νομίζεις ότι έτσι θα είναι πάντα. Η μέρα σου φαίνεται εβδομάδα. Και δεν αντέχεις. Αλλά δεν θα είναι έτσι πάντα κι αυτό πρέπει να το θυμίζεις στον εαυτό σου καθημερινά.
5. Είσαι καλή μαμά
Οι μαμάδες χρειάζονται πολλή βοήθεια, αλλά συνήθως δεν την έχουν. Κάποτε έλεγαν “χρειάζεται ένα χωριό”, βοηθούσε η γιαγιά, η θεία, η γειτόνισσα και πλέον μια μαμά τα κάνει σχεδόν όλα μόνη της. Ακόμα κι αν καταφέρνεις το 30% όσων πρέπει να γίνουν τότε είσαι καταπληκτική!
Διάβασε επίσης:
Αν ξέραμε πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα 6 χρόνια του παιδιού…