Αυτή την εποχή οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και πολλοί γονείς σπεύδουν στα φαρμακεία για να κάνουν τεστ στα παιδιά τους. Σύμφωνα, όμως, με τους παιδιάτρους αυτή η λογική είναι λανθασμένη καθώς όταν το παιδί έχει κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει πρωτίστως να επικοινωνούμε με τον γιατρό του.
Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης: “Μεγάλη η ζημιά της εποχής Covid στη συνείδηση του κόσμου ως προς την υγεία.
Οι διαγνώσεις δεν μπαίνουν με τα γρήγορα τεστ που αγοράζετε στα φαρμακεία, αλλά με πλήρες ιστορικό κλινική εξέταση σε ΓΙΑΤΡΟ
ΤΑ τεστ εκτός της εποχής των πανδημιών ΔΕΝ έχουν κανένα ρόλο για τον γενικό πληθυσμό. Γίνονται μόνο με την καθοδήγηση γιατρού και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως πχ όταν πρέπει να ξέρουμε τι είδους ίωση είναι σε ένα παιδί που νοσεί βαριά στο νοσοκομείο ή που έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή όταν επιμένουν τα συμπτώματα πάνω από μερικές μέρες.
ΔΕΝ είναι η πρώτη σκέψη στο μυαλό σας να κάνετε διάγνωση μόνοι σας στα φαρμακεία. RSV, γρίπη, κοβιντ,αδενοιοι,εντεροιοι, είναι όλα ιώσεις που στα 9 από τα 10 περιστατικά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα αν είναι το ένα ή το άλλο, η διάγνωση είναι κλινική και η θεραπεία υποστηρικτική. Και το αν είναι στρεπτόκοκκος που θέλει αντιβίωση θα το αποφασίσει ΓΙΑΤΡΟΣ ζυγίζοντας το ιστορικό τον συνδυασμό συμπτωμάτων το ιστορικό επαφών την επιδημιολογία την κλινική εξέταση και ΙΣΩΣ αν χρειάζεται ένα καλό παρακλινική τεστ
Ειδικά ως προς τη γρίπη, αυτές τις μέρες παιδιά με οξέα αναπνευστικά συμπτώματα έχουν όλα γρίπη, μέχρι απόδειξης του αντίθετου. Παρά πολλές φορές τα τεστ γρίπης βγαίνουν αρνητικά, αυτό ΔΕΝ σημαίνει τίποτα.
Είναι ιατρική, όχι μπακαλιστική”.
Ο γνωστός γιατρός, μάλιστα, κοινοποίησε και την ανάρτηση της γιατρού στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη κι Αγλαΐας Κυριακού, Αναστασίας Συμεού, που αναφέρει πως “Τα τεστ ταχείας διάγνωσης ιώσεων που κυκλοφορούν όταν δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα καλό είναι να ξέρουμε ότι:
1. Έχουν χαμηλή ευαισθησία. Δηλαδή το θετικό αποτέλεσμα είναι ακριβές αλλά το αρνητικό έχει περίπου 30% πιθανότητα να είναι λάθος.
2. Καλύτερα να γίνονται μετά το πρώτο 24ωρο συμπτωμάτων.
3. Μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν.
4. Σε περίοδο επιδημίας δε χρειάζεται να είναι θετικό το τεστ για να μπει η διάγνωση της εποχικής γρίππης.
5.Τη διάγνωση τη βάζει ο γιατρός όχι το τεστ.
6. Τον Οκτώβριο εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη”.