Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλησιάζει και μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί. Όπως να φτιάξουμε μια εύκολη τυρόπιτα, απλώς σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Χρειάζεται περίπου 30′ προετοιμασίας και 20′ ψήσιμο για να φτάσεις στο ….τραπέζι μας!
Το πέστο δίνει το δικό του γευστικό twist για να θυμόμαστε αυτή την εορταστική εκδοχή του.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο- Τυρόπιτα με πέστο
ΥΛΙΚΑ
-2 x 320 γρ. φύλλο- σφολιάτα
-50 γρ. πέστο
-80 γρ. τσένταρ, τριμμένο
-1 αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
-2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι, προαιρετικά
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
-Τοποθετούμε τα δύο φύλλα σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο στο ταψί που έχουμε στρώσει, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Κόβουμε σε σχήμα μακρόστενου τριγώνου. Κόψτε ένα μικρό σαν κορμό για την άκρη του δέντρου σας και αφαιρούμε τα υπόλοιπα μέρη.
-Αφαιρούμε προσεκτικά το πάνω φύλο και το αφήνουμε στην άκρη.
-Απλώνουμε το πέστο πάνω στη βάση και ρίχνουμε το τυρί και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλο.
-Μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε σε ίσες αποστάσεις γραμμές σε κάθε πλευρά που μακραίνουν προς τη βάση του δέντρου σχηματίζοντας στην ουσία ένα δέντρο (ό,τι ζυμαράκι μας περισσεύει το βάζουμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε αργότερα στολιδάκια)
-Στρίβουμε τις λωρίδες κάθε πλευράς
-Από τη ζύμη που μας έχει περισσέψει πριν μπορούμε να φτιάξουμε μικρά στολίδια και να τα κολλήσουμε πάνω στο δεντράκι.
-Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό όλη την επιφάνεια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αν το χρησιμοποιήσουμε.
-Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.