«Προήλθε από ένα ωάριο που ζούσε στο σώμα μου από τότε που ήμουν στη μήτρα της μητέρας μου. Ήταν κομμάτι μου σε όλη μου τη ζωή και η αγάπη ήταν το κλειδί για να έρθει στον κόσμο». Αυτό το ισχυρό μήνυμα μοιράστηκε μια μητέρα στο Instagram συνοψίζει το θαύμα της μητρικής σύνδεσης που συνδέει τις γενιές.
Και δεν είναι απλώς μια ποιητική ιδέα – είναι κάτι που έχει αποδείξει η επιστήμη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μία ανάρτησης της Deborah Dali στο TikTok έγινε viral αναλύοντας αυτή ακριβώς την έννοια. Στο βίντεό της, μοιράζεται αυτό που αποκαλεί «συγκλονιστικές πληροφορίες» για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα: «Ως γυναίκες, γεννιόμαστε με όλα μας τα ωάρια. Έτσι, η μαμά σας δεν έφτιαξε τα ωάρια σας, αλλά η γιαγιά σας, επειδή η μαμά σας γεννήθηκε με τα ωάρια της. Το ωάριο που σας δημιούργησε δημιουργήθηκε από τη γιαγιά σας».
@debodali I can’t be the only one freaking out about this😩 #foryou #fyp #CareerAdvice #ColdDays ♬ son original – Déborah-Dali
Ωστόσο, μια πιο ακριβής περιγραφή είναι ότι η μητέρα μας δημιούργησε τα ωάριά της ενώ ακόμα μεγάλωνε μέσα στη γιαγιά μας. Αυτή η βιολογική αλήθεια, γνωστή ως «διαγενακή συνέχεια των ωοθηκών» υπογραμμίζει τους βαθύτατους και φυσικούς δεσμούς που μοιραζόμαστε με τις γυναίκες που ήρθαν πριν από εμάς.
Τι ισχύει επιστημονικά
Η ιστορία ξεκινά από την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Γύρω στις επτά εβδομάδες της κύησης, τα θηλυκά έμβρυα αρχίζουν να σχηματίζουν τα ωάρια που θα έχουν για όλη τους τη ζωή. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ωογένεση, είναι η δημιουργία ενός ωαρίου (επίσης γνωστό ως ωάριο ή ωοκύτταρο). Ξεκινά όταν τα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα μεταναστεύουν στη νεοσχηματισμένη ωοθήκη του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Έτσι, όταν η γιαγιά μας ήταν έγκυος στη μαμά μας, τρεις γενιές -η γιαγιά μας, η μητέρα μας και εμείς- συνδεθήκαμε οργανικά με αυτόν τον ασύλληπτο τρόπο.
Σύμφωνα με την Αμερικανικής Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), οι γυναίκες γεννιούνται με 1 έως 2 εκατομμύρια ωάρια, αλλά μόνο ένα κλάσμα – περίπου 400 έως 500 – θα ωριμάσει και θα απελευθερωθεί κατά την ωορρηξία. Τα υπόλοιπα παραμένουν σε αδράνεια, μεταφέροντας τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις μελλοντικές γενιές.
Αυτή η σπάνια βιολογική διαδικασία δεν μας συνδέει απλώς με τους προγόνους μας – απεικονίζει τον πολύπλοκο ιστό της συνέχειας που συνεχίζει τη ζωή. Το ωάριο που έγινε… εμείς σχηματίστηκε στη μήτρα της γιαγιάς μας, πέρασε στη μητέρα μας και έπειτα γίναμε εμείς. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι ζωές μας είναι βαθιά συνυφασμένες με τις επιλογές και τις συνθήκες εκείνων που ήρθαν πριν από εμάς.
Πώς οι προηγούμενες γενιές διαμορφώνουν το παιδί μας
Ο ισχυρός δεσμός μας με τις προηγούμενες γενιές υπάρχει και πέρα της βιολογίας. Μέσω της επιγενετικές έχει αποδειχθεί ότι οι συνθήκες στη ζωή της γιαγιάς μας -η δίαιτα, το περιβάλλον, τα επίπεδα στρες ακόμα και η ψυχολογία της ενδέχεται να διαμόρφωσαν τη μητέρα μας και κατ’ επέκταση και εμάς.
Η επιγενετικό μελετά πως οι συνθήκες του περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων χωρίς να αλλάζουν το DNA. Μια έρευνα του 2019 η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications αποκάλυψε πως και το περιβάλλον πριν τη γέννηση μας μπορεί να επηρεάσει πολλές γενιές. Έτσι η υγεία και η συνολική κατάσταση της γιαγιάς μας μπορεί να αποτελεί στην ουσία μέρος και της δικής μας ιστορίας.