Μια όμορφη σουπίτσα από την Ιταλία που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Οι μικροί για τα ζυμαρικά- «γραμματάκια», οι μεγάλοι γιατί έχουν βρει έναν έξυπνο (κι εύκολο τρόπο) να δώσουν στα παιδιά πολλά και διαφορετικά λαχανικά με τον πιο νόστιμο τρόπο.
Το καλύτερο είναι πως μπορούμε να τη μαγειρέψουμε μαζί με τα παιδιά και μάλιστα να είναι έτοιμη σε λιγότερο από 30′.
Υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδοή βούτυρο, για το τσιγάρισμα των υλικών
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μικρό πράσο
- 1 καρότο
- μια χούφτα αρακάς (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
- μια μικρή χούφτα φασολάκια (κατεψυγμένα ή φρέσκα)
- μερικά φύλλα λάχανου (οποιοδήποτε είδος λάχανου, λάχανο, σπανάκι ή χόρτα)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο (από έναν ενήλικα εννοείται)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, βασιλικό ή θυμάρι ή ανάμεικτα αποξηραμένα βότανα
- 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα 400 γρ.
- 2 φέτες τηγανισμένο μπέικον ή ζαμπόν, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 600ml ζωμό λαχανικών με μειωμένο αλάτι
- 30g ζυμαρικά, ιδανικά τα «γραμματάκια» ή όποιο κοφτό μακαρονάκι
- μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό λεμόνι ανάλογα με τη γεύση
- ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Δουλειά για τα παιδιά: Αναθέτουμε στα παιδιά να κόψουν όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, όσο πιο μικρά μπορούν (προφανώς αφήνουμε τον αρακά ολόκληρο). Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους ή ένα μαχαίρι σαλάτας (πάντα με τη βοήθεια και την εποπτεία ενός ενήλικα) ή να χρησιμοποιήσουν ένα καθαρό ψαλίδι φιλικό προς τα παιδιά για να ψιλοκόψουν τα βότανα, το λάχανο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Δουλειά για ενήλικα: Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τσιγαρίζουμε απαλά το φρέσκο κρεμμυδάκι ή το πράσο για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Δουλειά για ενήλικα: Προσθέτουμε το σκόρδο, τα υπόλοιπα λαχανικά, τα αποξηραμένα βότανα και τον πολτό ντομάτας και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Δουλειά για ενήλικα: Προσθέτουμε τις ντομάτες από την κονσέρβα και τον ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση.
- Δουλειά για ενήλικα: Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 λεπτά.
- Δουλειά για παιδιά: Μπορούν να πάρουν με την κουτάλα λίγη από τη σούπα σε ένα μικρό μπολ και να την αφήσουν να κρυώσει λίγο. Ας δοκιμάσουν για να κρίνουν αν τους λείπει κάτι και πώς τους φαίνεται η γεύση. Μπορούν να προσθέσουν λίγο χυμό λεμονιού, λίγη ζάχαρη ή λίγο μαύρο πιπέρι.
- Δουλειά για ενήλικα: σερβίρουμε τις κανονικές μερίδες. Μπορούμε είτε να πασπαλίσουμε από πάνω βότανα είτε να τα βάλουμε σε ένα μικρό μπολ στο τραπέζι για να δοκιμάσουν πρώτα τα παιδιά. Η σούπα σερβίρεται υπέροχα με χοντρό ψωμί.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram