Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, σκηνοθέτης της παράστασης «Το Γαϊτανάκι», μας εξηγεί γιατί “όποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αγαπάει τον κόσμο όπως τα παιδιά”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, ο θίασος MATICAPI επέλεξε να παρουσιάσει «Το Γαϊτανάκι» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλο, όχι μόνο ως φόρο τιμής, αλλά και ως ένα ακόμα έργο Έλληνα συγγραφέα που προτείνει και προτάσσει την αλληλεγγύη και την αγάπη και στους πιο δύσκολους καιρούς.

«Το Γαϊτανάκι» είναι μια τρυφερή ιστορία για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αποδοχή, κόντρα στον πόλεμο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μια υπενθύμιση πως όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Το TheMamagers.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργο Τσαγκαράκη, λίγο πριν την πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο Άβατον, για τα όμορφα μηνύματα της παράστασης αλλά και τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο ο θίασος καταφέρνει να παρουσιάσει στα παιδιά το υπέροχο έργο της αγαπημένης Ζωρζ Σαρρή.

H παράσταση «Το Γαϊτανάκι» μεταφέρει στα παιδιά μέσα από μια τρυφερή ιστορία σημαντικά μηνύματα για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αποδοχή, κόντρα στον πόλεμο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πώς μαθαίνουν οι μικροί θεατές ότι καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο; 

Τα παιδιά έχουν αυθύπαρκτα μια μαγική ικανότητα αφαίρεσης. Μπορούν με έναν ιδιότυπο αυτοματισμό να κρατήσουν μόνο το κύριο. Συχνά, βέβαια, εμείς οι μεγάλοι, που εδώ και χρόνια έχουμε μάθει να λογαριάζουμε τις ανάγκες με χρήματα και ωράρια, αφοριστικά λέμε ότι τα παιδιά κρατάνε μόνο ό,τι θέλουν, αποκρύπτοντας έτσι ότι στην ουσία, μέσα από κάθε ερώτημα, κάθε «αφελές» συμπέρασμα ή «παράλογη» απαίτηση των παιδιών, φωτίζεται ένας ωραίος κόσμος χωρίς αδικία, φτώχεια και πολέμους. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας και να αποτάξουμε από πάνω μας την πολύ βαριά ευθύνη που φέρουμε ως ενήλικες να προσφέρουμε στα παιδιά έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Αρκεί δε μια γρήγορη ματιά στο σύγχρονο κόσμο για να μας πείσει ότι ο μόνος τρόπος για να καλυτερεύσει ο κόσμος είναι να τον αλλάξουμε, καθότι έχει παρέλθει εδώ και πολλά χρόνια η δυνατότητα οποιουδήποτε φτιασιδώματος αυτού.
Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας θα πω, ότι μέσω της παράστασής μας αφενός προσπαθούμε να θυμίσουμε στους ενήλικες θεατές μας ότι μπορούν αλλάξουν τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα στους μικρούς μας θεατές προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πούμε να μην ξεχάσουν πότε, όσο κι αν μεγαλώσουν, να φτιάξουν έναν κόσμο όπως τον ονειρεύονταν παιδιά.

Μέσα από την παράσταση τα παιδιά μαθαίνουν πανανθρώπινα μηνύματα μέσα από το χιούμορ αλλά και τη μουσική, τα εικαστικά αλλά και τεχνικές από το μαγικό σύμπαν του τσίρκου. Εξηγήστε μας πώς τα ενσωματώσατε όλα αυτά επί σκηνής. 

Με πολύ κόπο και με βαθιά πεποίθηση ότι έχουμε υποχρέωση ως άνθρωποι του θεάτρου να λέμε την αλήθεια στα παιδιά χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Κατά την άποψη μας, δεν είναι τόσο σημαντικό το τι «κάνεις» στο θέατρο, όσο το με ποιο κριτήριο το κάνεις. Τα πιο βασικά συστατικά του θεάτρου είναι το παραμύθι και το παιχνίδι. Και τα δύο ηρεμούν τα παιδιά γιατί αποτελούν γι’ αυτά τους βασικούς τρόπους ανακάλυψης του κόσμου, αρά και της αλήθειας. Η γνώση, δεμένη με την εμπειρία της ζωής, διαμορφώνει τον άνθρωπο. Τα παιδιά είναι άνθρωποι με λιγότερες εμπειρίες σίγουρα, αθώοι και με πηγαία καλές προθέσεις. Έτσι ακριβώς πρέπει να τα αντιμετωπίσεις και να αναλάβεις ολόκληρη την ευθύνη που σου αναλογεί. Γιατί το να πεις την αλήθεια είναι μόνο η μίση. Η άλλη μισή είναι να διαθέσεις όλες σου τις δυνάμεις ώστε να βρεις τον τρόπο να σε ακούσουν. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο. Γι’ αυτό και επιτάσσουμε κάθε πιθανό μέσω για να τα καταφέρουμε.

Η πρωτότυπη περιστρεφόμενη εγκατάσταση που αλλάζει διαρκώς επί σκηνής δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθεί η ιστορία μπροστά στα μάτια του κοινού. Είναι σημαντικό στοιχείο σε ένα έργο που προορίζεται για παιδιά;

Αν κάτι ξέρουν όλα τα παιδιά είναι να παίζουν και το θέατρο είναι ένα παιχνίδι για όλους τους παρευρισκόμενους. Συχνά, γι’ αυτό ακριβώς το συστατικό του, ειδικά το παιδικό θέατρο αντιμετωπίζεται με μια προχειρότητα και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Όμως από τους «άρχοντες» του παιχνιδιού δεν κρύβεται κανένας. Τα παιδιά έχουν ένα αλάνθαστο αίσθημα δικαίου, ειδικά στο παιχνίδι. Εάν εσύ, λοιπόν, τα καλείς να πάρουν μέρος σ’ ένα παιχνίδι όπως το θέατρο κρύβοντας τους πράγματα, δεν παίζεις δίκαια και είναι σίγουρο ότι θα σε ανακαλύψουν. Το να συμβαίνουν, λοιπόν, όλα ζωντανά μπροστά στα ματιά του κοινού υπήρξε μια συνειδητή επιλογή μας.

Η μουσική της παράστασης είναι ζωντανή με φυσικά όργανα αναμειγμένα με ηλεκτρονικά στοιχεία και μια νέα ματιά στο πολυτραγουδισμένο «Αν όλα τα παιδιά της Γης». Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στο θέατρο και ειδικότερα σε αυτή την παράσταση; 

Ως Θίασος Λαϊκού Θεάτρου «MATICAPI» έχουμε επιλέξει η μουσική να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις παραστάσεις μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάνουμε αμιγώς μουσικό θέατρο. Η μουσική στο θέατρο, όπως έχουν πει πολλοί θεωρητικοί του, είναι ένα στοιχείο που μαγικά στέκεται ανάμεσα στην «πλατεία» και τη σκηνή. Είναι κάτι που εξισώνει θεατές και ηθοποιούς καθότι βιώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο και από τους δύο. Γι’ αυτό άλλωστε πράγματα που θα ακούγονταν δύσκολα, άσχημα ή γραφικά, στο στόμα ενός θεατρικού χαρακτήρα μέσα σε ένα τραγούδι ειπώνονται αβίαστα. Το τραγούδι είναι σίγουρα κάτι καταπληκτικό στο θέατρο γι’ αυτό και, εκτός των άλλων, φροντίζουμε η μουσική να παίζεται πάντα ζωντανά, να είναι πρωτότυπη, ωραία και να αναδεικνύει στοχευμένα το περιεχόμενο του έργου. Όπως ακριβώς το καταφέρνει η μουσική που έγραψε η Νατάσσα Μουσάδη για το έργο μας.

“Αν όλα τα παιδιά του πλανήτη έδιναν τα χέρια θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν τη Γη και να δημιουργήσουν ένα πελώριο Γαϊτανάκι”… Φεύγοντας από την παράσταση θα μπορούσε αυτό το μήνυμα να μείνει στις ψυχές των παιδιών για πάντα; 

Το να γνωρίζεις μόνο την ασχήμια των καιρών μας και τους αίτιους αυτής, σημαίνει ότι η γνώση της πραγματικότητας που έχεις χαρακτηρίζεται το λιγότερο ανεπαρκής. Η ομορφιά που κρύβεται μέσα στις όμορφες καθημερινές στιγμές, μέσα σ’ ένα ωραίο τραγούδι, σ’ ένα λουλούδι, στην αλληλεγγύη, στην αγάπη, στα χαμόγελα των παιδιών και στα σπινθηροβόλα ματιά τους που έχουν το θάρρος να ατενίζουν με ελπίδα το αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας, αποκαλύπτουν ότι αυτός ο κόσμος δεν πρέπει και δε μπορεί να μείνει για πάντα ίδιος. Θα αλλάξει αναπόφευκτα. Θα φροντίζουν γι’ αυτό όλοι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που σήμερα δείχνουν ν’ αδιαφορούν για το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά κατά την άποψη μας μόνο αυτό δεν κάνουν.
Στο έργο μας λέμε: «Όποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αγαπάει τον κόσμο όπως τα παιδιά και σαν παιδί μένει για πάντα νέος». Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το «Γαϊτανάκι» ως προς το περιεχόμενό του τουλάχιστον, υπάρχει στο μυαλό του κάθε παιδιού. Εμείς απλά παροτρύνουμε τους μικρούς μας θεατές, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, να το φυλάξουν στη καρδιά τους ως τον πολυτιμότερο στόχο της ζωής τους που αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του.

Ο Θίασος MATICAPI αφιερώνει την παράστασή του στον «Άνθρωπο με το γαρύφαλλο», που ενέπνευσε και την ίδια τη Ζωρζ Σαρή, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο μένοντας έτσι για πάντα νέοι.

Πληροφορίες

«Το Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρή

Θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης

Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου, στις 11:30 Θέατρο Άβατον
Για παιδιά από 6 ετών και πάνω

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network