Στην Ελλάδα διατηρούμε πολλούς μύθος γύρω από την ασθένεια και τη διατροφή. Πολλοί γονείς θεωρούμε πως το παιδί πρέπει «να τρώει καλά» όταν είναι άρρωστο και ανησυχούμε πολύ όταν του κόβεται η όρεξη και δεν θέλει να φάει. Συχνά τείνουμε δε να το ζορίζουμε πολύ ώστε να φάει κάτι.
Όμως, η άρνηση του οργανισμού για φαγητό αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση, καθώς εστιάζει στην αντιμετώπιση του μικροβίου ή του ιού και θέλει να «κλείσει» άλλες λειτουργίες προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην άμυνα του.
Τη διαδικασία αυτή εξηγεί και η ολιστική παιδίατρος Σουζάννα Kemper στο προσωπικό της Instagram. Επισημαίνει λοιπόν ότι τα παιδιά όσο είναι άρρωστα θα πρέπει να τρώνε ελαφρά και λίγο, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά. Για αυτό προτείνει τις σούπες, ή λίγο ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικά, λίγα μακαρόνια με λεμόνι και τυράκι, φρούτα σε μικρές ποσότητες. Αποφεύγουμε να δίνουμε γάλα και γαλακτοκομικά (με μόνη εξαίρεση αν το παιδί θηλάζει), το κρέας, τα τηγανιτά και γενικώς τα βαριά φαγητά.
Ο κωδικός είναι ένας: λίγο φαγητό. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι τα παιδάκια συνέρχονται πιο γρήγορα όταν δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και με τη διαδικασία της πέψης. Ως γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην τους δίνουμε πολύ φαγητό ακόμα και αν τα παιδιά το αποζητούν.
Δείτε αναλυτικά το βίντεο της γιατρού εδώ:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.