Η περίοδος που το μωρό μας αρχίζει τις στερεές είναι μια δημιουργική περίοδος για κάθε γονιό που θέλει να μάθει από νωρίς στο παιδί του διάφορες γεύσεις, υφές και τρόφιμα. Μετά την πρώτη φάση που δοκιμάζουμε για αλλεργίες, μπορούμε να μαγειρεύουμε στα μωράκια μας φαγητά που θα περιέχουν αρώματα και ποικιλία στη γεύση, αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης προτείνει μια πολύ νόστιμη συνταγή για μωράκια 9-12 μηνών που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενέργεια, φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
Τα μπιφτέκια λαχανικών με κοτόπουλο και βρώμη θα βοηθήσουν το παιδί να αγαπήσει τις υγιεινές τροφές και να μάθει να απολαμβάνει το φαγητό του!
Υλικά
- 1 στήθος κοτόπουλο καθαρισμένο από την πέτσα
- 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
- 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και πλυμένες
- 2 καρότα καθαρισμένα και πλυμένα
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 50 γρ.βρώμη
- 25 γρ.ελαιόλαδο (για το μείγμα για τα μπιφτέκια)
- Ελαιόλαδο
- λίγο γλυκό αρωματικό πιπέρι
- λίγη σκόνη κύμινο
Για το κοτόπουλο
Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τοποθετούμε το στήθος από το κοτόπουλο μέσα και προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο εμφιαλωμένο νερό και σφραγίζουμε καλά, κλείνοντας τις άκρες από το αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 35’-45’. Ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά και αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το κόψουμε
Για τα λαχανικά
Κόβουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε χοντρούς κύβους και τα καρότα σε χοντρά στικς. Βράζουμε για 15-18’. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε στικς και βράζουμε για ακόμα 5’
TIP: Τα λαχανικά έχουν διαφορετικούς χρόνους βρασμού γι’ αυτό τα βράζουμε σύμφωνα με το είδος τους αν είναι σκληρά η μαλακά ξεκινάμε πάντα από τις ρίζες και τα σκληρά όταν αυτά μαλακώσουν προσθέτουμε τα μαλακά κατά σειρά όπως το κολοκύθι πχ.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι. Αφαιρούμε τα λαχανικά από το νερό και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά με ένα μαχαίρι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη βρώμη, το ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και λίγο κύμινο και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη ρύθμιση του αέρα στους 200 °C και ψήνουμε για 10’.