Το gentle parenting ήρθε για να μείνει και όχι άδικα. Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με γονείς που μας φώναζαν, μας έβαζαν τιμωρία, μας έλεγαν να πάμε στο δωμάτιό μας και να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το πρόβλημά μας “μέχρι να ηρεμήσουμε”. Οι παλιότερες γενιές γονιών δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με τα συναισθήματά μας, να μας μάθουν πώς να εκφραζόμαστε, να μας καθοδηγήσουν για όσα θα μας ήταν χρήσιμα για να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας.
Gentle Parenting: “Μετά από 4 χρόνια gentle parenting, έχω πάθει burn out”
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ένας γονιός που σαν παιδί ένιωθε ντροπή, ενοχές ή φόβο εξαιτίας του τρόπου που του φέρονταν οι γονείς του, ξαφνικά να πρέπει να το αντιστρέψει όλο αυτό και να μάθει να κάνει κάτι που δεν του έμαθαν ποτέ: Να βάζει όρια χωρίς φωνές και τιμωρίες.
Κι όσο κι αν δέχεται το gentle parenting ως σωστό, βλέπει ότι στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα αφήσει τα νεύρα του να εκφραστούν, φωνάζοντας στο παιδί “μα στο είπα τόσες φορές”, θα κλειστεί στο δωμάτιό του όταν δεν αντέχει τις φωνές των παιδιών γιατί δεν έχει μάθει τι σημαίνει να είσαι σωστός “ηγέτης” στο σπίτι, θα απειλείσει “δεν θα φας γλυκό” όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του, γιατί δεν του έμαθαν ποτέ πώς να έχει μια σωστή σχέση με το φαγητό.
Τι μπορεί να κάνει για να το αλλάξει αυτό;
Να αποφασίσει να γίνει ηγέτης. Να γίνει καθοδηγητής. Να μάθει να θέτει όρια με πράξεις, με αγάπη και σεβασμό, χωρίς φωνές και έκρηξη συναισθημάτων.
Ένα παράδειγμα: Το παιδί δεν κλείνει την τηλεόραση.
Ένας γονιός που δεν έχει μάθει να θέτει όρια, θα πει στο παιδί του να κλείσει την τηλεόραση και θα περιμένει να το κάνει. Έαν δεν το κάνει, θα το πει άλλες 2-3 φορές μέχρι να χάσει τη ψυχραιμία του.
Ένας γονιός που έχει μάθει να θέτει όρια, θα πει κι αυτός στο παιδί του να κλείσει την τηλεόραση. Πριν από αυτό, όμως, θα έχει συμφωνήσει με το παιδί του πως όταν τελειώσει το παιδικό θα πρέπει να κλείσει την τηλεόραση. Εφόσον λοιπόν δεν ακολούθησε την οδηγία, του υπενθυμίζει ακόμα μια φορά ότι “τέλειωσε το παιδικό άρα πρέπει να κλείσεις την τηλεόραση”. Εάν δεν το κάνει, παίρνει ο ίδιος το τηλεκοντρόλ και κλείνει την τηλεόραση. Μια πράξη που βάζει όρια αμέσως. Χωρίς φωνές, χωρίς ένταση κι εξηγώντας ότι αυτό ήταν ο κανόνας!
Δες ένα απόσπασμα από ένα ενδιαφέρον podcast για τους γονείς που μεγάλωσαν με αυστηρούς γονείς και δεν έμαθαν να θέτουν όρια:
View this post on Instagram