Οι έξι μαγικές λέξεις που μπορούμε να πούμε στο παιδί μας και να το απελευθερώσουμε

Η γονεϊκότητα δεν είναι εύκολη- αυτό το γνωρίζουμε πια καλά. Είναι άπειρα μικρά καθημερινά μαθήματα, άπειρα βήματα που πρέπει να κάνουμε χέρι- χέρι με τα παιδιά μας προκειμένου να τα οδηγήσουμε στην ανεξαρτησία και στην ενήλικη ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν όμως έξι μαγικές λέξεις που διαθέτουμε όλοι στο «οπλοστάσιό μας», έξι λέξεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και αυτές είναι: «Ας προσπαθήσουμε να το πούμε ξανά»! Κάποιες φορές τα παιδιά θα πουν κάτι με ένταση, θα χρησιμοποιήσουν λάθος λέξεις, μπορεί να φωνάξουν βέβαια, με δυο λόγια να πουν λανθασμένα αυτό που έχουν ανάγκη ή σκέφτονται, όπως συμβαίνει και στους μεγάλους. Όμως, μία από τις καλύτερες συμβουλές είναι ακριβώς αυτή: να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να επαναδιατυπώσουν αυτό που ήθελαν να πουν, να καταλάβουν δηλαδή ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία.

“Γιατί το έκανες αυτό;”: Με αυτή την ερώτηση, μην περιμένεις απάντηση από το παιδί

Μάλιστα, πολλές φορές τα παιδιά, ιδίως όταν είναι μικρότερα δεν γνωρίζουν καν πώς να το κάνουν αυτό. Πώς δηλαδή να πουν κάτι με τον σωστό τρόπο- τότε πρέπει να τα βοηθήσουμε και να τους δείξουμε τον τρόπο που μπορούν να εκφράσουν την ίδια επιθυμία με άλλα λόγια.

Λέγοντας τους αυτή ακριβώς τη φράση:

-Τους δίνουμε το δικαίωμα να διορθώσουν το λάθος τους

-Τους δείχνουμε ότι είμαστε εκεί για να τα βοηθήσουμε και πώς δεν είναι μόνα τους σε αυτή την προσπάθεια

-Τους δείχνουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας ότι μπορούν να καταφέρουν να επαναδιατυπώσουν αυτό που ήθελαν να πουν

Για να προχωρήσουμε ένα βήμα περισσότερο το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Αν, λοιπόν, πούμε κάτι με ένταση, ή δεν μιλήσουμε σωστά για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη και να ρωτήσουμε τα παιδιά «μπορώ να το προσπαθήσω ξανά;». Έτσι, τους δείχνουμε στην πράξη ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και ότι όλοι μπορούν να πουν κάτι λάθος, αλλά μπορούν και να το διορθώσουν αναγνωρίζοντας πως δεν ήταν ο πιο σωστός τρόπος.

Διάβασε επίσης:

Πειθαρχία χωρίς φωνές: Ο ψυχοθεραπευτής Αριστοτέλης Βάθης μας εξηγεί πώς να εφαρμόσουμε τη θετική γονεϊκότητα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network