Η μαμά – μόνο εγώ έγινα τέλεια μάνα
Θα σας απαριθμήσει πόσες φορές έκανε σεξ για να μείνει έγκυος (με την πρώτη!). Τι φάση του φεγγαριού ήταν όταν έμεινε έγκυος. Τι είπε ο γυναικολόγος στον πρώτο υπέρηχο. Υπήρξε (εννοείται…) υπόδειγμα στην εγκυμοσύνη: ποτέ αλκοόλ, ποτέ τσιγάρο, ποτέ γλυκά, ποτέ αλμυρά. Η γέννα της ήταν φαινόμενο. Γέννησε με φυσιολογικό τοκετό. Ο άντρας της ήταν μέσα και της κρατούσε το χέρι. Η ίδια φορούσε κορδέλα σε χρώμα ροζ ή γαλάζιο (ανάλογα με το φύλο του παιδιού). Ήταν ελαφρά μακιγιαρισμένη. Είχε τέλεια διαστολή. Δεν χρειάστηκε ράμματα.
Μισή ώρα μετά κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του μαιευτηρίου σαν «να μην γέννησε». Θήλασε αμέσως. Είχε τόσο πολύ γάλα που οι μαίες την έφτυναν: «Φτου, σκόρδα!». Έχασε αμέσως τα κιλά της εγκυμοσύνης. Το μωρό της κοιμόταν οκτάωρο από την πρώτη-πρώτη νύχτα. Ήταν το πιο όμορφο μωρό του μαιευτηρίου και η Lapin της το έχει ζητήσει ήδη για φωτογράφηση. Ο γυναικολόγος της την λατρεύει (μακάρι να ήταν όλες έτσι…). Έχει βάλει, ήδη, την ίδια και το μωρό της στη σελίδα του στο facebook (ιδανικοί ασθενείς). Φοράει χρυσή αλυσιδίτσα στο λαιμό που γράφει: mama.
Αγαπημένες της φράσεις:
– Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα…,
– Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική κατάσταση,
– Θηλάζω ακόμη, για αυτό και το στήθος μου είναι τέλειο.
Ο άντρας σας την αντιπαθεί το ίδιο με σας, ευτυχώς.
Για να την τιμωρήσετε, γνωρίστε της μία άλλη «τέλεια μαμά» και αφήστε τις να φάνε τα μουστάκια τους…
Η μαμά – θεούσα
Θα την αναγνωρίσετε από το ύφος αγίας. Είναι εξαϋλωμένη από τις πολλές νηστείες. Δε βάφει τα μαλλιά της, τα έχει, πάντα, μαζεμένα σε ατημέλητο κότσο, έχει αξύριστες γάμπες και φοράει τραγικά παπούτσια. Συνήθως είναι πολύτεκνη («Όσα παιδιά μας φέρει ο Θεός είναι καλοδεχούμενα») ή σκοπεύει να γίνει. Σέρνει τα παιδιά, διαρκώς, στην εκκλησία και αυτά, συχνά, λιποθυμούν από την νηστεία στα οποία τα έχει υποβάλλει. Στο σπίτι της δεν υπάρχει τηλεόραση και είναι απαγορευμένη η πρόσβαση στο ίντερνετ. Μιλάει στα δικά σας παιδιά ήρεμα, γλυκά και χαμογελαστά. Αντίθετα, με σας είναι αυστηρή.
Κάνει διαρκώς παρατηρήσεις:
– Δίνετε γάλα στα παιδιά τη Μεγάλη Εβδομάδα;;;!!
ή κοιτάζει με απέχθεια το κολλητό σας τζην:
– Η πρόκληση είναι αμαρτία, τι παράδειγμα δίνετε στα παιδιά;
Ο άντρας σας τη συμπαθεί γιατί συνοδεύει τη μαμά του σε όλες τις εκκλησίες.
Μην την εξοντώσετε γιατί:
1. Προσεύχεται για σας και δίνει γραπτώς τα ονόματα των παιδιών σας στα Ευχέλαια και
2. Η πεθερά σας εγκρίνει αυτή σας την συναναστροφή και κάνει τα στραβά μάτια όταν εσείς σερβίρετε στον κανακάρη της φαγητό από την προηγούμενη.
Η μαμά – «εμείς τα κάνουμε όλα μαζί»
Θα την αναγνωρίσετε από τις φράσεις στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και από την ταυτόχρονη χρήση υποκοριστικών:
– Έχουμε πυρετούλι,
– Έχουμε διαγωνισματάκι,
– Δίνουμε εξετάσεις και έχουμε στρες,
– Περνάμε μία βρογχιολίτιδα…
Συνήθως έχει ένα παιδί. Το παιδί μοιάζει να’χει βγει απ’το πλευρό της, είναι ολόιδιο στα χαρακτηριστικά κι απολύτως συντονισμένο με τις απόψεις της μανούλας. Δίπλα-δίπλα μοιάζουν με συσκευασίες απορρυπαντικών: Η μεγάλη συσκευασία κι η μικρή, κολλημένη στο πλάι της – σαν δώρο. Η μαμά μιλάει νιαουρίζοντας, ώστε να κατεβαίνει σε ηλικία και να προσομοιάζει στο παιδί. Ντύνεται φυσιολογικά, αλλά πάντα υπάρχει ένα στοιχείο του παιδιού της πάνω της, π.χ. η κονκάρδα που λέει «Είμαστε μία ψυχή…» φτιαγμένο από τα χεράκια του. Συνοδεύει το σπλάχνο της παντού: στο σχολείο, στο κολυμβητήριο, στο πάρτι (που κανονικά δεν είναι καλεσμένες οι μαμάδες). Πάντα είναι ανακατεμένη στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να είναι κοντά στο παιδί ακόμη και τις ώρες του σχολείου. Ο άντρας της είναι, πλήρως, παραγκωνισμένος και συχνά, κοιμάται στο παιδικό δωμάτιο, για να κοιμηθεί αυτή με το παιδί αγκαλιά στο διπλό κρεβάτι.
Ο άντρας σας την επαινεί γιατί πηγαινοφέρνει αυτή το παιδί της σε όλες τις δραστηριότητες και απαλλάσσει τον άντρα της από την αγγαρεία.
Θα της δώσετε ένα μάθημα αν αρχίσετε να τη μιμείστε:
– Θα έρθουμε να σας κάνουμε επισκεψούλα ή
– Πήραμε εικοσαράκι στο διαγωνισματάκι.
Ή αν καταφέρετε να εκλεγείτε εσείς πρόεδρος στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων!
Η μαμά – εξαφάνιση
Συνήθως έχει παραπάνω από δύο παιδιά, αν και – προσοχή!- υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Θα την αναγνωρίσετε από την εξής ατάκα:
– Μπορείς να μου κρατήσεις για μία ώρα το παιδί / παιδιά;
Μην κάνετε το λάθος να πείτε ναι από ευγένεια, θα το μετανιώσετε. Είναι αδίστακτη. Θα σας αφήσει τα παιδιά και μετά θα εξαφανιστεί. Δεν απαντάει ποτέ στο κινητό (είχα μείνει από μπαταρία). Δεν απαντάει στο σταθερό (είχε βλάβη ο ΟΤΕ). Έρχεται μετά από ένα δωδεκάωρο να μαζέψει τα παιδιά με ένα ύφος ενοχλημένο και ξινό και σας επιπλήττει που, αν και δώσατε στα παιδιά της και μεσημεριανό και βραδινό, δεν δώσατε και το βραδινό τους γάλα. Συνήθως είναι νέα κι όμορφη.
Ο άντρας σας τη συμπαθεί (γιατί συνήθως είναι νέα κι όμορφη).
Συμβουλή μας: Ελέγξτε αν η εξαφάνιση της συμπίπτει με τις απουσίες του άντρα σας. Είπαμε, είναι νέα, όμορφη κι αδίστακτη…
Η υποχονδριακή μαμά
Θα την αναγνωρίσετε από τη φράση:
– Πρόσεξα πως το παιδί σου έχει συνάχι, το ξέρεις πως είναι κολλητικό;
Στον παιδότοπο φοράει ειδική στολή στα παιδιά και μετά το παιχνίδι την καίει για να σκοτώσει τα μικρόβια. Τους αλλάζει, διαρκώς, την ιδρωμένη φανέλα. Τους πλένει, διαρκώς, τα χέρια και χρησιμοποιεί αντισηπτικά μαντηλάκια για να αποστειρώσει τα πάντα. Το παγκάκι, την κούνια, εσάς που κάθεστε δίπλα. Φοράει πάντα καθαρά, πρακτικά ρούχα κι έχει πάντα μαζεμένα τα μαλλιά της σε σφιχτή αλογοουρά. Κάθεται με τις ώρες στο ίντερνετ και σκαλίζει τα ιατρικά σάιτ για να σας κάνει μετά την έξυπνη. Ο παιδίατρος της την αντιπαθεί. Του τηλεφωνεί κάθε μία ώρα για ερωτήσεις. Όχι για να τον συμβουλευτεί αλλά για του κάνει υποδείξεις. Κανονίζει τις εξόδους των παιδιών μετά από τηλεφωνική συνομιλία με το Κέντρο Αναφοράς Λοιμώξεων. Και δεν στέλνει τα παιδιά στο σχολείο για δύο μήνες το χειμώνα, όσο διαρκεί δηλαδή η έξαρση της γρίπης. Αγαπημένες λέξεις:
Αποστείρωση, μόλυνση, φλεγμονή, πρόληψη, απολύμανση.
Ο άντρας σας τη μισεί γιατί δεν του δίνει ποτέ το χέρι της για χειραψία (επειδή έμαθε πως το 1980 αρρώστησε από σαλμονέλα).
Θα την εξοντώσετε αν μπερδέψετε τα φλιτζάνια του καφέ, την αφήσετε να πιει κατά λάθος από το δικό σας και μετά της πείτε:
– Από το πρωί έχω κάτι διάρροιες, μάλλον ελαφρά γαστρεντερίτιδα.
Η μαμά – καριερίστα
Δεν θα την αναγνωρίσετε γιατί δε θα την δείτε ποτέ. Είναι απασχολημένη. Είναι πάντα σε ένα μίτινγκ, σε ένα συνέδριο ή σε ένα αεροπλάνο. Τα παιδιά της κυκλοφορούν με μία φωτογραφία της από εφημερίδα (είναι διάσημη, φυσικά) και τη δείχνουν στον κόσμο, λέγοντας:
-Η μαμά – η μαμά – η μαμά!
Τα συνοδεύουν πάντα οι νταντάδες τους. Τα παιδιά είναι εκπαιδευμένα να τα καταφέρνουν μόνα τους. Ξέρουν να μαγειρεύουν. Ξέρουν και να κάνουν καπουτσίνο για τη μαμά. Όταν την πετυχαίνουν για δύο λεπτά στο σπίτι, στα ενδιάμεσα των πτήσεων.
Ο άντρας σας τη ζηλεύει γιατί έχει πιο πετυχημένη καριέρα από εκείνον.
Αγαπημένη της φράση:
– Κλείνω, έχω τηλε- διάσκεψη.
Η μαμά – καριερίστα είναι συμπαθητικό είδος, διότι στέλνει πανάκριβα δώρα στα δικά σας παιδιά όταν έχουν γενέθλια. Και πάντα σας ανταμείβει με αρώματα και φουλάρια, επειδή, πολύ συχνά, της κάνετε τη νταντά στα δικά της παιδιά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να της συγχωρήσετε πως σας μιλάει – από το τηλέφωνο πάντα – σαν να είστε η γραμματέας της.
Η μαμά – πολύτεκνη
Θα την αναγνωρίσετε από το επιβλητικό ύφος του Ντον Κορλεόνε:
– Έχω ζήσει τα πάντα, έχω κάνει τα πάντα, είμαι πολύτεκνη.
Τα παιδιά της απέχουν, μόλις, μία χρονιά το ένα με το άλλο και την ακολουθούν σαν υπάκουα παπάκια. Είναι πάντα χαρούμενη και ευδιάθετη, διότι έχει αναθέσει τη φροντίδα των μικρότερων παιδιών στα μεγαλύτερα. Έχει πάντα παραπάνω κιλά, μεγάλο στήθος που έχει ξεχειλώσει από τους θηλασμούς, παράταιρα ρούχα (ένα από κάθε μόδα) και παρόλα αυτά ξεχειλίζει από μητρική σεξουαλικότητα.
Μότο της είναι:
– Πάμε για το επόμενο!!
Ο άντρας σας την κοροϊδεύει φανερά αλλά την ποθεί στα κρυφά: θέλει και αυτός να κουρνιάσει στα αφράτα μπαλονάκια της.
Δεν υπάρχει τρόπος να τη εξολοθρεύσετε. Η γυναίκα τα έχει δει όλα πριν από σας. Είναι βετεράνος. Προσκυνήστε την, δοξάστε την, κουρνιάστε στην απαλή αγκαλιά της. Πώς να το κάνουμε; Το μέγεθος (και η ποσότητα) μετράει…
Γράφει η Γιώτα Στεφάνου
Διαβάστε το πρώτο μέρος:
Μαμάδες που δεν αντέχονται με τίποτα