Αν το παιδί μας βαριέται είναι άραγε δική μας αποτυχία; #not

Εμείς οι ενήλικοι, ιδίως εμείς οι γονείς παρακαλάμε να το νιώσουμε ξανά. Ποιο; Την αίσθηση της απόλυτης πλήξης. Να μην έχεις να κάνεις τίποτα, να μην υπάρχουν υποχρεώσεις και έγνοιες, παρά τόσος χρόνος και χώρος που να βαριέσαι. Αχ, τι γλυκιά που είναι η βαρεμάρα για εμάς, και πόσο απεχθής για τα παιδιά μας. Οι περισσότεροι βέβαια ανήκουμε σε γενιές που ουδέποτε απασχόλησε τους γονείς μας το αν βαριόμαστε ή όχι. Κι όταν το λέγαμε απλώς μας απαντούσαν «βρες να κάνεις κάτι». Δεν έσκαγαν από τύψεις και δεν πίστεψαν ούτε για μια στιγμή πως η δική μας βαρεμάρα τοὺς κάνει κακούς γονείς. Σε αντίθεση με εμάς.

Γιατί σήμερα νιώθουμε υπεύθυνοι του συνόλου της ζωής και της εμπειρίας των παιδιών μας. Κάθε λεπτού. Πρέπει να τα διασκεδάζουμε, να έχουμε φροντίσει έγκαιρα για τα play dates τους, να τους έχουμε βρει χίλιες δυο εναλλακτικές και λύσεις για το τι θα κάνουν ανά δευτερόλεπτο. Πόσο μάλλον στις διακοπές τους. Και καλά όταν έχουμε και εμείς διακοπές. Όταν δουλεύουμε όμως, όπως τα Χριστούγεννα που τα παιδιά έχουν διακοπές για δύο εβδομάδες, ενώ εμείς ενδέχεται να δουλεύουμε και μάλιστα κάποιοι από το σπίτι.

Όχι, η δίχως όρια συνθηκολόγηση σε ατέρμονες ώρες tablet και mindcraft δεν είναι η λύση. Ποια είναι η λύση; Να νιώσουν τη μοναδική, συγκολονιστική στιγμή της απόλυτης βαρεμάρας. Είτε κάτσουν στο δωμάτιο τους είτε στο μπαλκόνι και τον κήπο είτε στο σαλόνι θα πρέπει να βρουν μόνοι τους το πώς θα αξιοποιήσουν τον χρόνο τους.

Πλήξη, η μεγάλη Πύλη της Δημιουργίας

O συγγραφέας DH Lawrence (ο οποίος, σημειωτέον, ούτε είχε ούτε ήθελε παιδιά) είχε πει: «Πώς να αρχίσετε να εκπαιδεύετε ένα παιδί. Πρώτος κανόνας: αφήστε το μόνο του. Δεύτερος κανόνας: αφήστε το μόνο του. Τρίτος κανόνας: αφήστε τον μόνο του».

Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε τους λένε ψέματα, οπότε είναι καλύτερο να είμαστε εντελώς ειλικρινείς μαζί τους. Αντί να τους πούμε πως «Ο κόσμος είναι ένα θαυμαστό και ενδιαφέρον μέρος», ας τους πούμε πως «Η ζωή δεν είναι πάντα ενδιαφέρουσα – μάθετε να βρίσκετε τρόπους να διασκεδάζετε».

Μελέτες δείχνουν ότι η πλήξη κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία, καθώς όταν δεν δεχόμαστε ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον τότε εκείνος μπορεί να κάνει restart.

Γνωρίζουμε επίσης ότι, όταν οι άνθρωποι βαριούνται, τμήματα του εγκεφάλου φωτίζονται αναζητώντας τρόπο να απασχοληθεί. Είναι δηλαδή μια χρυσή ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί, να γεννήσει ιδέες το μυαλό μας. Τότε ακριβώς είναι που ανοίγεται χώρος στην καινοτομία και στην εφεύρεση.

Βέβαια υπάρχει μια παγίδα για μικρούς και μεγάλους. Όταν επιτέλους μείνουμε ήσυχοι, όταν έχουμε χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας, τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο για όλους. Η ουσιαστική όμως επικοινωνία με τον εαυτό μας, ακόμη και ο πόνος που ενδέχεται να νιώσουμε, είναι απαραίτητο μέρος της ζωής και της ανθρώπινης εμπειρίας, ακόμα και για τα παιδιά.

Ως γονείς, προφανώς προσπαθούμε να απαλλάξουμε τα παιδιά από το άγχος και τις δυσκολίες. Αλλά η βαθιά πλήξη μπορεί να είναι ένας ασφαλής τρόπος για να βιώσουν ακόμα και δυσάρεστα συναισθήματα και να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα. Το να δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν την πλήξη ή, τουλάχιστον, να καθίσουν στο δωμάτιό τους μέχρι να βρει ο εγκέφαλός τους κάτι να κάνουν, μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία μάθησης.

Όλα αυτά είναι υπέροχα στη θεωρία, αλλά στην πράξη, τι κάνουμε; Σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε εξοπλίσει τα παιδικά δωμάτια με τα απαραίτητα: υλικά για κατασκευές, ζωγραφική, σετ χειροτεχνίας, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια- το τι θα κάνουν μετά εναπόκειται πλέον σε εκείνα.

Η εμπειρία βέβαια μας έχει δείξει πως τα εσωστρεφή παιδιά τείνουν να δυσκολεύονται λιγότερο όταν μένουν μόνα τους (μάλιστα εκείνα βρίσκουν την ευκαιρία να φορτίζουν έτσι τις μπαταρίες τους), αλλά τα εξωστρεφή παιδιά που αντλούν την ενέργειά τους από την αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι καλό να ασχοληθούν με κάτι που θέλει κάποιες βασικές οδηγίες από τους γονείς ή τρίτους και σίγουρα θα έχουν την ανάγκη να έρθουν στο μεταξύ για να τους πείτε κάτι ή να τα επιβραβεύσετε.

Η πλήξη μπορεί άλλωστε να γίνει και κινητήριος δύναμη για σπουδαία πράγματα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network