Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζήσει κανείς ως νέος γονιός; Σε ποιες πόλεις οι γονείς απολαμβάνουν άδειες, επιδόματα και προνόμια που τους επιτρέπουν να απαλλαγούν από τα άγχη;

Μία νέα έκθεση από την Compare the Market AU ανέλυσε παράγοντες όπως η γονική άδεια, οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, οι δείκτες υγειονομικής περίθαλψης και οι δραστηριότητες αναψυχής για να αποκαλύψει τις καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες.

Η Πράγα κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Γκρατς και τη Λιουμπλιάνα, ενώ το Μόντρεαλ του Καναδά ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 27η θέση.

Με τις αναζητήσεις για τις “10 κορυφαίες πόλεις για οικογένειες” να αυξάνονται κατά +5000% παγκοσμίως, πολλοί γονείς και μελλοντικοί γονείς ψάχνουν τις καλύτερες πόλεις για να μετακομίσουν προς όφελος της οικογένειάς τους. Αλλά, με τόσους πολλούς παράγοντες να εξετάζουν όταν μετακομίζουν με μικρά παιδιά (ή με ένα παιδί καθ’ οδόν), από τα σχολεία, την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά, ποιες πόλεις προσφέρουν τους καλύτερους δείκτες σε όλους τους τομείς;

Η ομάδα της Compare the Market AU ανέλυσε 12 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων αναψυχής, της υγειονομικής περίθαλψης, των οικονομικών παραγόντων και των δυνατοτήτων εκπαίδευσης, για να αποκαλύψει τις καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για νέες οικογένειες

Η Πράγα, ως μια ζωντανή και οικονομική πόλη για να ζήσει κανείς, προσφέρει πολλές αιτίες για νέες οικογένειες να μετακομίσουν εκεί. Για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν οικογένεια, η Τσεχία προσφέρει γενναιόδωρες 185 εβδομάδες γονικής άδειας, επιτρέποντας στους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο δημιουργώντας αναμνήσεις κατά τα πρώτα χρόνια των παιδιών τους. Επιπλέον, η Πράγα έχει το έβδομο χαμηλότερο κόστος ζωής από τις πόλεις που αναλύθηκαν, ενώ υπάρχουν πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες για να απολαύσει η οικογένεια, με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μουσείων και γκαλερί ανά 100.000 (29,8), συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Τεχνικού Μουσείου και του Μουσείου Lego.

Η αυστριακή πόλη Γκρατς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως μία από τις καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες σύμφωνα με τα δεδομένα. Η περιοχή διαθέτει πολλά εξαιρετικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό βρεφονηπιακών σταθμών ανά 100.000 άτομα (39), παρέχοντας πολλές επιλογές για τους γονείς να επιλέξουν το κατάλληλο για τα παιδιά τους. Επιπλέον, το Γκρατς κατατάσσεται στις 10 πρώτες πόλεις για την ασφάλεια, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εξαιρετική συνολική ασφάλεια.

Η Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, διαθέτοντας επίσης χαμηλό κόστος ζωής (το τρίτο χαμηλότερο, στην πραγματικότητα), ενώ διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πανέμορφα τοπία. Η κοντινή απόσταση από τη λίμνη Μπλεντ σημαίνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί θα έχουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου δίπλα τους.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα είναι το Ελσίνκι και το Άμστερνταμ. Το Ελσίνκι, που βρίσκεται σε μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, έχει το τέταρτο υψηλότερο σκορ ασφάλειας στις πόλεις που αναλύθηκαν. Το Άμστερνταμ, από την άλλη, έχει τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων (2,58%) από τις πόλεις που αναλύθηκαν.

Η Αθήνα δεν είναι kid friendly!

H Αθήνα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πιο φιλικές πόλεις για οικογένειες για τους παρακάτω λόγους:

  • Χαμηλός μέσος μισθός (€973.92), καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση του κόστους ζωής για τις οικογένειες.
  • Περιορισμένη γονική άδεια (17,4 εβδομάδες), πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Μέτρια επίδοση στην εκπαίδευση (76%), κάτι που μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των παιδιών.
  • Χαμηλή κρατική δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, που περιπλέκουν την οικονομική κατάσταση των νέων γονέων.
  • Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και πάρκα, είναι περιορισμένη, με μόλις 1,2 βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά 100.000 κατοίκους.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Stephen Zeller, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Χρηματοοικονομικών στην Compare the Market AU, δήλωσε: «Όταν φέρνεις παιδιά στον κόσμο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, από την ποιότητα των σχολείων στην περιοχή έως την πολιτική γονικής άδειας και τις τοπικές παροχές. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλα πριν από τη μετακόμιση σε μια νέα περιοχή.

Επίσης, όταν ψάχνει κανείς για ένα νέο στεγαστικό δάνειο, είναι σημαντικό να συγκρίνει τις επιλογές από διαφορετικούς δανειστές για να σταθμίσει τα επιτόκια, τις δυνατότητες και τα έξοδα και να επιλέξει τη συμφερότερη επιλογή για τις δικές του περιστάσεις».

Δες εδώ όλη την έρευνα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network