Lazy Parenting: Μήπως κάνεις για το παιδί σου περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται;

Ξυπνάς ξημερώματα για να προλάβεις να φτιάξεις το πρωινό των παιδιών, να τσεκάρεις την τσάντα τους, να δεις τι θα φορέσουν και αν θα πάρουν μπουφάν και ό,τι άλλο χρειάζονται μαζί τους; Κι αυτό μόνο για τις πολύ, πολύ πρωινές ώρες πριν ακολουθήσει το βουνό των υπόλοιπων υποχρεώσεων.

Ξέρεις κάτι; Σου έχουμε νέα. Μπορεί να παρασύρεσαι και να κάνεις υπερβολικά πράγματα για το παιδί σου, το οποίο μεγαλώνοντας και αναλόγως την ηλικία του είναι σε θέση (και θα πρέπει) να τα τα κάνει μόνος ή μόνη της. Έχεις σκεφτεί ότι κάποιος συμμαθητής του φτιάχνει μόνος του το πρωινό του; Ή σηκώνεται μόνος του με ξυπνητήρι; Κι όμως, συμβαίνει. Ναι, υπάρχει περίπτωση οι γονείς να μπορούν να κάνουν πλέον… λιγότερα.

Το νέο λοιπόν trend στο TikTok σχετικά με τη γονεϊκότητα έχει όνομα: λέγεται Lazy Parenting. Μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο συμβουλεύει τους γονείς να ασχοληθούν πιο ενεργά με αυτό και να αναθεωρήσουν το σύστημα τους.

Τι ακριβώς είναι το «Lazy Parenting»;

H κεντρική ιδέα του Lazy Parenting είναι να κάνουν οι γονείς  ένα βήμα πίσω και αφήνουν τα παιδιά τους να εκπληρώνουν πολλές από τα δικά τους πράγματα και τις δικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και υπευθυνότητα.

Στο βίντεο του TikTok, που έχει προβληθεί περισσότερες από 124k φορές, ο χρήστης leahova λέει: «Πρέπει να γίνεις πιο “τεμπέλης” γονιός». Η λεζάντα στο βίντεο, εν τω μεταξύ, λέει: «Σου δίνω την άδεια να κάνεις λιγότερα».

@leahova Kids love to feel independent, as long as they know you’ll be there if they need you #parenting #lazy ♬ original sound – Leahova

Η μαμά συνεχίζει μιλώντας για κάποιους φίλους της που την επισκέφτηκαν πρόσφατα. Αυτοί οι φίλοι έχουν ένα παιδί που είναι σχεδόν 15 ετών (περίπου ένα χρόνο μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο παιδί της). Και η φίλη της είπε: «Τα παιδιά σου είναι τόσο ανεξάρτητα. Πηγαίνουν και φτιάχνουν μόνα τους φαγητό, παίρνουν ένα σνακ, αλείφουν μόνα τους το κουλούρι τους». Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, εξηγεί η μαμά, είναι ότι το σχεδόν 15χρονο παιδί της άλλης οικογένειας δεν θα έτρωγε πρωινό, αν δεν το ετοίμαζε ένας γονιός. Μα σε αυτή την ηλικία μπορεί κάθε παιδί να ετοιμάσει ένα απλό γεύμα, δεν χρειάζεται να το κάνει ο γονιός του!

Πότε μπορεί να λειτουργήσει το Lazy Parenting;

«Το βλέπω αυτό όλη την ώρα – γονείς με καλές προθέσεις να κάνουν πράγματα για τα παιδιά που είναι απολύτως ικανοί να κάνουν οι ίδιοι», λέει η Amy McCready, ιδρύτρια του Positive Parenting Solutions και συγγραφέας του βιβλίου The “Me, Me, Me” Epidemic: A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World. «Το κάνουμε αυτό στο όνομα της αγάπης επειδή θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και επειδή είναι πιο εύκολο και δημιουργεί λιγότερο χάος, αλλά δεν κάνει καλό στα παιδιά μας. Τους στερεί βασικές δεξιότητες ζωής και διαβρώνει την αυτοπεποίθησή τους».

Γιατί η δουλειά μας είναι να «προπονούμε» τα παιδιά μας να γίνουν σιγά σιγά εντελώς ανεξάρτητα, προσθέτει η McCready. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί αν ο έφηβος σας δεν έχει φτιάξει ποτέ ένα σάντουιτς μόνος του. Το ίδιο παιδί αν δεν εκπαιδευτεί σωστά και σταδιακά δεν θα μπορεί να κάνει τις αγορές του στο μέλλον, χωρίς αυτό να τον/την αγχώνει.

έφηβοι ετοιμάζουν πρωινό

Η life coach γονέων Tessa Stuckey, επαγγελματίας σύμβουλος με άδεια και συγγραφέας, μιλάει τακτικά με γονείς το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζεις τα παιδιά να κάνουν πράγματα, αντί να τα κάνεις εσύ για αυτά.

«Θέλουμε να αποφύγουμε να γίνουμε «γονείς-ελικόπτερο», να αιωρούμαστε δηλαδή συνεχώς από πάνω τους για να μην αποτύχουν ή πέσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό στερεί από τα παιδιά μας τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους ».

Μέρος του υποστηρικτικού μας ρόλου είναι να είμαστε συναισθηματικά διαθέσιμοι, αλλά και να προκαλούμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παλεύουν μέσα από δυσάρεστες ή και αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή, προσθέτει η Stuckey.

«Καλά και πώς το κάνεις αυτό;» μπορεί να αναρωτηθείς. Ξεκινάς από τα απλά, τα μικρά και τα καθημερινά. Αναθέτεις κάποιες δουλειές του σπιτιού, ενημερώνεις το παιδί ότι θα ετοιμάζει μόνο του το πρωινό του, αφού του έχεις δείξει πού βρίσκονται όλα όσα θα χρειαστεί και έπειτα αυξάνεις τις υποχρεώσεις. Να βάζει το ξυπνητήρι μόνο του, να αναλάβει την ευθύνη του διαβάσματος για το σχολείο μόνο του, να απαντήσει το ίδιο σε ένα email του δασκάλου του και να το αφήσετε να διαχειριστεί σιγά σιγά (πάντα με την εποπτεία σας αρχικά) τις συνέπειες των πράξεων του. Μπορείς να εποπτεύεις, αλλά να αφήσεις το σχοινί πιο χαλαρό μέχρι να το αφήσεις κάποτε εντελώς.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network