Ένα παιδί που έχει υποστεί βία είναι δύσκολο να το διαχειριστεί. Η διαχείρηση δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους γονείς αλλά χρειάζεται και υποστήριξη από ειδικούς ψυχολόγους που θα το βοηθήσουν να επουλώσει το τραύμα που αφήνει ένα βίαιο περιστατικό στην ψυχή του.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δημήτρη Παπαδημητριάδη που μίλησε στην εκπομπή ‘Action Τώρα’ “τα παιδιά που έχουν υποστεί βία με οποιονδήποτε τρόπο δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια. Ο λόγος είναι ότι η βία δημιουργεί πάντα ανεξίτηλα τραύματα στις παιδικές ψυχές γιατί δεν έχουν την ωριμότητα να επεξεργαστούν την αλήθεια των γεγονότων με τον τρόπο που κάνει ένας ενήλικας. Ένα παιδί δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τον εαυτό του, πόσω μάλλον την κακία που κρύβει ο κόσμος”.
“Βλέπουμε πολλές διαταραχές μετατραυματικής φύσης στα παιδιά που έχουν υποστεί βία κι αυτές έρχονται με αναβιώσεις του τραύματος κι επηρεάζουν τη συγκέντρωση αλλά και τη διάθεση, εγκαθιστώντας συναισθήματα θλίψης, διαταραχές άγχους και φοβίες“, είπε ο ειδικός εξηγώντας ότι πολλές φορές όλα αυτά τα κουβαλάνε και στην ενήλικη ζωή- εάν δεν αντιμετωπιστούν- αφού συχνά βιώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους.
“Τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες. Και να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους είναι το πιο ενδεικτικό λάθος μας στη διαχείριση της ανήλικης, αντικοινωνικής συμπεριφοράς.”, είπε εξηγώντας ότι “υπάρχει η ανάγκη της οριοθέτησης γιατί στην εφηβεία υπάρχει εναντιότητα κι ενίοτε τα τιμωρητικά μέτρα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί οδηγούν σε περισσότερη αντίδραση”.
Δες όλο το ρεπορτάζ: