Στην Ευρώπη στοχεύουν στην πρόληψη, εδώ στην καταστολή: Πώς αντιμετωπίζουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης την έξαρση της βίας των ανηλίκων;

Η έξαρση της βίας των ανηλίκων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα αρκετά το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν και στο παρελθόν παραβατικά παιδιά, όμως πλέον βλέπουμε την ηλικία των δραστών να πέφτει, την ωμότητα των εγκλημάτων να ξεφεύγει και τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται να πληθαίνουν.

Στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη φαίνεται ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από ό,τι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Action 24, μάλιστα, η Ευρώπη δείχνει να στοχεύει στην πρόληψη για να αντιμετωπίσει τη βία και τη νεανική παραβατικότητα ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση στοχεύει στην καταστολή. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορεί σε κάποιους να φαίνονται δίκαια, όμως σύμφωνα με ποινικολόγους και ειδικούς ψυχολόγους όχι μόνο δεν είναι εφαρμόσιμα αλλά δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός πλαισίου όπου τα παιδιά θα μπορούν να καθοδηγηθούν σωστά.

Στην Ιταλία

Η μεταρρύθμιση του Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ρώμης, προβλέπει σειρά μέτρων όπως η επαναφορά και η αυστηροποίηση της αξιολόγησης της «διαγωγής» των μαθητών αλλά και χρηματικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιβάλλονται σε γονείς και παιδιά που επιτίθενται σε εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε σχολικό προσωπικό και προκαλούν ζημιές στις υποδομές του σχολικού συγκροτήματος

Στη Νορβηγία

“Στη Νορβηγία οι ψυχολόγοι είναι κοντά στα παιδιά προκειμένου να προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές, ενώ στη χώρα μας προωθούνται μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα σε βάρος των ανήλικων παραβατών αλλά και των γονιών τους”, αναφέρει το Action News, εξηγώντας ότι μέρος των μέτρων για τη νεανική βία αφορά και στην εκπαίδευση των γονιών, των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί άλλη προσέγγιση που αφορά δομές και κοινωνικές υπηρεσίες: “Υπάρχουν δομές από τη στιγμή που θα δηλωθεί ένα περιστατικό εκ μέρους του σχολείου ή της οικογένειας. Υπάρχουν ξενώνες που διαμένουν τα παιδιά γιατί πάρα πολύ συχνά τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους, υπάρχουν ψυχοεκπαιδεύσεις γονέων και παιδιών”, αναφέρει Ελληνίδα κάτοικος της Γερμανίας στο Action News.

Είναι σαφές από όλες ότι τα μέτρα πρέπει να έχουν “κατεύθυνση προς την πρόληψη και όχι την καταστολή” ενώ χρειάζεται να δημιουργηθούν και στη χώρα μας επιτροπές ψυχολόγων και κοινωνικών υπηρεσιών.

Δες το ρεπορτάζ:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network