“Θα του δώσω ό,τι είχα και δεν είχα” ακούς κάποιον γονιό να λέει για το παιδί και ξέρεις ακριβώς τι εννοεί. Είναι μια φράση που ακούγαμε συχνά από πάντα. Κάθε γονιός που φέρνει στη ζωή του μωρό του θέλει να του δώσει ό,τι δεν είχε. Θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή, να έχει τα πάντα. Τι σημαίνει, όμως, αυτό το “πάντα”;
Κάποτε σήμαινε “δεν χρειάζεται να ζήσεις στη φτώχεια” ή “θα καταφέρω να πας στο εξωτερικό να σπουδάσεις” ή “θα μπορώ να σου παίρνω δώρα“. Όλα όσα δεν είχε κάποιος μεγαλώνοντας, θέλει να τα δώσει στα παιδιά του, είναι λογικό. Όμως, πλέον αυτή η φράση έχει αλλάξει εντελώς νόημα.
Όταν γίνεσαι γονιός φαίνεται πραγματικά τι άνθρωπος είσαι
Πλέον οι γονείς έχουν ένα και μόνο στόχο. Να γίνουν οι καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Θα διαλύσουν τα τραύματα που κουβαλάνε από τους γονείς τους. Να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι γονείς. Κάνουν ψυχανάλυση, ενημερώνονται, απευθύνονται σε ειδικούς.
Πλέον το “θα σου δώσω ό,τι δεν είχα” δεν αφορά σε υλικά αγαθά αλλά σε συναισθήματα, ζεστασιά, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, κατανόηση. Σημαίνει “θα σε κατανοήσω, θα σε δεχθώ, όπως είσαι, θα σε ακούσω όταν φωνάζεις, θα δώσω αξία στη φωνή σου, θα σε καθοδηγήσω σωστά για τις προκλήσεις της ζωής”.
Οι γονείς πλέον δίνουν στα παιδιά τους, την παιδική ηλικία που δεν είχαν ποτέ:
- Τους μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους
- Τους λένε κάθε μέρα ότι τους αγαπούν
- Τους λένε ότι έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση
- Τους λένε “συγγνώμη” όταν κάνουν λάθος
- Τους υπενθυμίζουν ότι έχουν αξία
- Τους ακούν όταν μιλάνε
- Τους δέχονται όπως είναι
- Ακούν την άποψή τους
- Τους κάνουν να νιώθουν ασφάλεια
- Τους μαθαίνουν τι σημαίνει αγάπη, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, οικογένεια
Διάβασε επίσης: