“Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών” στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά της μαθηματικής σκέψης και να μάθετε την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”. Διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας, κείμενα, εντυπωσιακές προβολές, χάρτες και κατασκευές συνθέτουν τη μοναδική έκθεση “Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών”, σημείο τομής της αρχαίας με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” που αφορά την ιστορία των μαθηματικών και την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την επιρροή τους σε άλλες επιστήμες και τέχνες, όπως την αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, καθώς και τις καθημερινές εφαρμογές τους στη σύγχρονη κοινωνία. Αναφέρεται στα πιο σημαντικά “επεισόδια” και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών, όπως ο Θαλής, ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας.

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα αριθμητικά συστήματα των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων. Εξοικειώνονται με το θεώρημα του Θαλή, τους τρίγωνους και τετράγωνους αριθμούς των Πυθαγορείων, το Πυθαγόρειο θεώρημα και την έννοια της μαθηματικής απόδειξης. Χάρη στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της έκθεσης, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς τα μαθηματικά μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα γράψουν αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων, θα προσπαθήσουν να μοιράσουν ακριβώς 6 καρβέλια ψωμί σε 10 άνδρες και θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατάφεραν, όπως παρουσιάζεται στον πάπυρο Rhind, το εκτενέστερο και ένα από τα πιο γνωστά κείμενα των αιγυπτιακών μαθηματικών. Ακόμη, θα αναζητήσουν σχήματα, όπως έκανε ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι και θα τα σχηματίσουν στην άμμο με ραβδί. Θα μάθουν πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, μόνο με ένα σχοινί και με την παρατηρητικότητά του, θα γνωρίσουν τον Πυθαγόρα, τον άνθρωπο που έβλεπε παντού αριθμούς και θα πειραματιστούν με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδό του.

Δες περισσότερα στο athinorama.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network