Μια σχολική νοσηλεύτρια από τη Νέα Υόρκη μίλησε στους New York Times για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι ίδιοι οι γονείς ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές.
Η Carren Teitelbaum έχει δει πολλές περπτώσεις ως σχολική νοσηλεύτρια, όπως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μια μέρα μπήκε στο γραφείο της ένας μαθητής με πυρετό 38.8. Όταν κάλεσε τη μητέρα του της είπε ότι του είχε δώσει αντιπυρετικό το πρωί και μάλλον πέρασε η επίδρασή του. “Δώστε του κι άλλο”, είπε.
Ναι, δεν στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο με πυρετό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν όλοι οι γονείς. Ταλαιπωρείται το παιδί, οι συμμαθητές του κινδυνεύουν να κολλήσουν και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Μπορεί οι γονείς να μην έχουν εναλλακτική για το ποιος θα φροντίσει το παιδί που θα κάτσει σπίτι, όμως τα παιδιά όταν είναι άρρωστα πρέπει να ξεκουράζονται.
Σύμφωνα με τους New York Times που μίλησε με ακόμα 14 σχολικές νοσηλεύτριες, υπάρχουν 5 πράγματα που θα ήθελαν όλοι οι γονείς να γνωρίζουν και να ακολουθούν:
Να επικοινωνείς με τη σχολική νοσηλεύτρια
Οι γονείς πολλές φορές ενημερώνουν τη δασκάλα για την υγεία του παιδιού αλλά ξεχνούν να επικοινωνούν και με την σχολική νοσηλεύτρια-όπου υπάρχει- ώστε να έχει το ιστορικό του παιδιού. Οι νοσηλεύτριες δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν φάρμακα στα παιδιά, οπότε πρέπει πάντα να υπάρχει επικοινωνία όταν συντρέχει λόγος.
Να μάθουν στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής
Πλένουμε τα χέρια μας, τραβάμε το καζανάκι, πλένουμε ξανά τα χέρια μας. Φυσάμε τη μύτη σε χαρτομάντηλο, δεν βάζουμε το στιλο στο στόμα. Έτσι αποφεύγουμε να μεταδίδονται ασθένειες από το ένα παιδάκι στο άλλο.
Να δίνουν σωστά τηλέφωνα επικοινωνίας
Το σχολείο συνήθως ζητάει τηλέφωνα από τους κηδεμόνες αλλά και κάποια συγγενικά πρόσωπα- σε περίπτωση που δεν βρουν τους γονείς. Καλό είναι να προσέχουμε ώστε τα τηλέφωνα των π.χ. παππούδων να είναι σωστά, αλλά και οι παππούδες σε θέση να επικοινωνήσουν, να φτάσουν στο σχολείο εάν χρειαστεί κλπ. Ναι, υπήρξε γονιός που έδωσε τηλέφωνο της γιαγιάς στο χωριό…
Να φροντίζουν τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς
Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά ίσως επισκεπτούν τη σχολική νοσηλεύτρια περισσότερες φορές. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να κοιμούνται νωρίς το βράδι, να έχουν μια νρουτίνα ύπνου και να μην χαζεύουν ώρες στα tablet. Αρκετός ύπνος σημαίνει και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα!