Τα βότανα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας όταν είχαμε πυρετό και μπορούμε να τα δώσουμε και στα παιδιά μας

Κάτι ήξεραν και οι γιαγιάδες μας! Οι γνώσεις (ή μάλλον η πρόσβαση στη πληροφόρηση) που έχουμε σήμερα μπορεί να είναι περισσότερες, όμως και οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας κάτι γνώριζαν. Εμπειρικά, από γενιά σε γενιά, όταν το φάρμακο δεν ήταν πάντα στο ντουλαπάκι της κουζίνας, χρησιμοποιούσαν βότανα που είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του πυρετου, του πονόλαιμου, της καταρροής.

Πλέον πολλοί παιδίατροι συνιστούν σε μικρούς ασθενείς ροφήματα με τέτοια βότανα για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Ποια είναι, όμως, τα βότανα που έχουν και την έγκριση των γιατρών;

Μεταξύ άλλων, η παιδίατρος Σουζάνα Κέμπερ προτείνει για τον πυρετό 4 βότανα που βοηθούν σε περιπτώσεις πυρετού:

Τίλιο

Το τίλιο προκαλεί εφίδρωση, είναι αποχρεμπτικό και ήπια αντιφλεγμονώδες. Μπορεί να βοηθήσει και τη βουλωμένη μύτη ή στη βλέννα.

Αχιλλέα

Μειώνει τον πυρετό αφού προκαλεί κι αυτό εφίδρωση. Έχει αποχρεμπτική δράση ενώ τονώνει και τα έντερα βοηθώντας σε πεπτικά προβλήματα.

Σαμπούκος

Ο σαμπούκος είναι αποχρεμπτικός και έχει δροσιστική δράση. Περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνη C.

Φιλιπέντουλα ή ουλμάρια

Προκαλεί εφίδρωση κι έχει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά στην απόσπαση των φλεγμάτων.

Πώς τα χρησιμοποιούμε

Αν θέλουμε να τα απολαύσουμε σαν ρόφημα βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 250 ml νερού. Τις μέρες με πυρετό χρησιμοποιούμε 5 κουταλάκια ανά 250 ml νερό και καταναλώνουμε μόνο τις μέρες που διαρκεί η αρρώστια, όχι παραπάνω.

Από ποιες ηλικίες δίνουμε βότανα στα μωρά

Τα βότανα μπορεί να μην είναι φάρμακα αλλά δεν τα δίνουμε ανεξέλεγκτα στα παιδιά. Τα δίνουμε στα βρέφη σε συνεννόηση με τον γιατρό μας ακόμα και κάτω των 24 μηνών. Δες αναλυτικά τι έχει να πει η παιδίατρος για τα βότανα στα βρέφη και τα μικρά παιδιά:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network