Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, να βάζουν λουκέτο αλλά και πολλές συγχωνεύσεις τμημάτων. Ένα μικρό σχολείο, όμως, στη Φουρνά Ευρυτανίας κατάφερε να παραμείνει ανοιχτό χάρη στις συγκινητικές προσπάθειες της νεαρής δασκάλας του χωριού, Παναγιώτας Διαμαντή.
Την είδηση που γνωστοποίησε ένα αφιέρωμα του Ταχυδρόμου στον οποίο έδωσε συνέντευξη η 30χρονη εκπαιδευτικός, χειροκρότησαν πολλές νέες οικογένειες της περιοχής που θαύμασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της να φέρει περισσότερα παιδιά στο σχολείο του χωριού και να καταφέρει -από τον πρώτο κιόλας χρόνο διορισμού της- να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο δημιουργώντας αλλαγές στο σχολείο.
Όπως δήλωσε στον Ταχυδρόμο η εκπαιδευτικός «Όλη η αγωνία, όλο το άγχος και η κούραση, έσβησαν μεμιάς, όταν ακούσαμε τις νέες παιδικές φωνές στο χωριό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτά τα νέα παιδιά να ανθίζουν μέρα με τη μέρα, να έχουν γίνει μια παρέα με τα παιδιά του χωριού και να προσαρμόζονται στη νέα ζωή τους. Τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα στα οποία κλείνουν τα σχολεία. Όμως στη Φουρνά δράσαμε προληπτικά».
Η δασκάλα διορίστηκε πέρυσι και ήταν δική της επιλογή να επιστρέψει στην πατρίδα του πατέρα της: «Ηθελα να ξεφύγω από τα σχολεία του αστικού κέντρου. Να προσφέρω σε μονοθέσια και ολιγοθέσια» λέει εξηγώντας ότι αρχικά είχε μόλις 3 μαθητές στην α’ δημοτικού, την ε’ και την στ’ τάξη. «Ήδη από φέτος είναι σε αναστολή το νηπιαγωγείο του χωριού γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Στο χωριό δεν υπήρχαν οικογένειες με μικρότερα παιδιά», συνειδητοποίησε και μαζί με τον ιερέα του χωρίου θέλησε να κρατήσει το χωρίο “ζωντανό”. «Δράσαμε ουσιαστικά προληπτικά. Πηγαίνοντας στο χωριό διαπίστωσα ότι είναι ασφαλές και προσβάσιμο. Κάναμε συζητήσεις με τον ιερέα, βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κάλεσμα σε οικογένειες να έρθουν να ζήσουν στο χωριό. Κανείς δεν περίμενε την ανταπόκριση που υπήρξε», είπε για την αγγελία που έβαλε και έγινε “viral”.
«Ηταν παραμονή Δεκαπενταύγουστου όταν αναρτήσαμε το μήνυμα. Μέσω του facebook ανάρτησα το μήνυμα στον τοίχο της σελίδας της ομάδας «Μαμάδες Μαγνησίας» και σε μία ακόμη πανελλήνια ομάδα γυναικών. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα δεχτήκαμε 1.000 κλήσεις, έγιναν 10.000 κοινοποιήσεις του μηνύματος και 20.000 σχόλια», λέει προσθέτοντας πως «Δεν ήταν μόνο ενδιαφερόμενοι να έρθουν να μείνουν στο χωριό. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας βοηθήσουν σε κάθε επίπεδο».
Φέτος ο Αγιασμός έγινε με περισσότερα παιδιά και όπως λέει η εκπαιδευτικός «Νιώθω πραγματικά υπερήφανη για ό,τι έχει συμβεί. Δεν το περίμενα ότι θα υπάρχει τέτοια ανταπόκριση. Είμαι από τη φύση μου αιισιόδοξος άνθρωπος και προσπαθώ να αξιοποιώ ό,τι έχω στη διάθεσή μου. Αυτό όμως πήγε ανέλπιστα καλά».
Με πληροφορίες από το taxydromos.gr