Ο Γενικός Χειρουργός των Η.Π.Α.,Vivek Hallegere Murthy, εξέδωσε μια οδηγία (διάβασέ την εδώ) που προειδοποιεί για τους γονείς για τη ψυχική τους υγεία εξαιτείας του άγχους που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ανατροφής των παιδιών στη σημερινή κοινωνία.
Σύμφωνα με την οδηγία, πέρα από τις κλασικές προκλήσεις που συναντούν οι γονείς και αφορούν στην προστασία των παιδιών και το άγχος για τα οικονομικά, πλέον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν μεγαλύτερο στρες στους γονείς -σε σχέση με τους γονείς προηγούμενων γενιών. Κάποιοι από αυτούς είναι τα social media, η έξαρση προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων και οι οικονομικές δυσκολίες που αφορούν στη φροντίδα των παιδιών.
Ο Γενικός Χειρουργός ανέφερε στο έγγραφό του, μάλιστα, μια έρευνα που έγινε το 2023 από την American Psychological Association που αφορούσε στο άγχος των γονιών μετά την πανδημία. Στην έρευνα πάνω από το 48% των γονιών δήλωσαν εξαντλημένοι, το 41% δήλωσε ότι “υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν” και το 42% ότι “νιώθουν μουδιασμένοι από το άγχος”.
Σε άρθρο του το CBC αναφέρει ότι “είμαστε μια γενιά υπερβολικά αγχωμένων γονιών”, ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν γονείς που φροντίζουν ΑΜΕΑ παιδιά, δουλεύουν full time και δεν βγάζουν αρκετά χρήματα.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε οι σημερινοί γονείς
Η κουλτούρα της σύγκρισης
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών δημιουργείται, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ, από την “κουλτούρα της σύγκρισης” των social media. Influencers και γονικές τάσεις που δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στους γονείς και τους “επιβάλλουν” να ακολουθήσουν στρατηγικές που είναι δύσκολο να υλοποιοήσουν.
Οι γονείς “πρέπει” να φτιάχνουν ευφάνταστα ταπεράκια για τα παιδιά στο σχολείο, να διοργανώνουν αξέχαστα πάρτι αλλά και να “σπάνε” τον κύκλο των οικογενειακών τραυμάτων ώστε να μην μεταφερθούν στα παιδιά τους.
Αυτή η κουλτούρα της σύγκρισης έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης ανάμεσα στις μαμάδες, αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης αλλά και συναισθήματα ζήλιας και άγχους κυρίως στις μητέρες, σύμφωνα με έρευνες.
Το burnout των μαμάδων
Κι ενώ οι γονείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που είχαν και οι δικοί τους γονείς όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και την έλλειψη χρόνου πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μισθολογική ανισότητα αντρών-γυναικών που- ενώ πάντα υπήρχε- πλέον είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες. Περισσότερες μαμάδες δουλεύουν full time σε αυτή τη γενιά γονιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη φροντίδα των παιδιών – ποιος θα τα φυλάξει- αλλά και ποιος θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού.
Το burnout των μαμάδων που δουλεύουν 8ωρο (ή και παραπάνω), επιστρέφουν σπίτι, φροντίζουν τα παιδιά και κάνουν τις δουλειές είναι πλέον ολοένα και πιο συνηθισμένο. Παράλληλα οι δυτικές κοινωνίες δεν έχουν βρει ακόμα έναν επιτυχημένο τρόπο ώστε να στηρίξουν τις εργαζόμενες γυναίκες αποτελεσματικά. Σκεφτείτε μόνο ότι τα σχολεία σε πολλές χώρες τελειώνουν… πολύ πριν σχολάσουν οι γονείς από τη δουλειά τους!
Όπως ανέφερε στο CBC η parent coach Julie Romanowski χαρακτηριστικά ακόμα και γονείς με καλές δουλειές, καλά παιδιά, όμορφα σπίτια “μοιάζουν ότι είναι καλά. Αλλά η καθημερινότητά τους με τα παιδιά είναι διαφορετική. Ίσα που αντέχουν”!