Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να βιώσει την εμπειρία του τοκετού όπως εκείνη επιθυμεί

Ιστορίες έχουμε ακούσει πολλές. “Κάνε καισαρική στις 38 εβδομάδες γιατί θα ταλαιπωρηθείς κι εσύ και το μωρό. Μπορεί να πάμε έτσι κι αλλιώς σε επείγουσα”. Γυναίκες που γεννάνε πριν το μωρό κλείσει 39 εβδομάδες και κάνει ίκτερο ή σε συμβουλεύουν να δίνεις και ξένο γάλα. Μανάδες που θέλουν το μωράκι τους στον θάλαμο μαζί τους αλλά το παίρνουν για να δώσουν ξένο γάλα. Γυναίκες που θέλουν να βιώσουν την πιο όμορφη εμπειρία της ζωής τους και καταλήγουν να νιώθουν σαν… ζώα σε μια κλινική.

Πρόσφατα το Facebook μας θύμισε μια παλιά ανάρτηση του παιδιάτρου Στέλιου Παπαβέντση: “Μαιευτήριο που θέλει και καλά να λέει ότι προάγει τον θηλασμό και να γίνει φιλικό προς τα βρέφη. Καισαρική στις 37+6 εβδομάδες λόγω προηγούμενης καισαρικής. Ούτε λόγος για προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά καισαρική, ούτε λόγος για να γίνει το μωρό πραγματικά τελειόμηνο πριν την καισαρική, δηλαδή πάνω απο 39 εβδομάδων κύησης.
Ως συνέπεια βέβαια των παραπάνω στις 3-4 μέρες το μωρό ανεβάζει έναν ήπιο ίκτερο, μέγιστο στο 11.7, χωρίς καμία παθολογική αιτία στις εξετάσεις ή παράγοντα κινδύνου, χωρίς να έχει χάσει σημαντικό βάρος. Η αντιμετώπιση, ξένο γάλα συστηματικά και “προληπτική” φωτοθεραπεία (!) για 12 ώρες, οδηγία και μετα το εξιτήριο να “συμπληρώνει με ξένο γάλα κάθε φορά που θηλάζει”. Όλα αυτά σε μαμά έμπειρη θηλάζουσα που έχει θηλάσει 2 χρόνια πρώτο παιδί. Ακόμα και σε τέτοιες μαμάδες όλες αυτές οι πρακτικές που εμποδίζουν τον μητρικό θηλασμό μπορεί να τον καταστρέψουν.
Έτος 2022 και οι οι παραπάνω πρακτικές, έτη φωτός μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα, συνεχίζουν κραταιές”.

Κι ακόμα το βιώνουν αρκετές γυναίκες. Όμως αρκετές δεν το βάζουν κάτω. Ενημερώνονται και διεκδικούν. Ζητούν και γεννάνε όπως ακριβώς θέλουν, αν το επιτρέπει η υγεία τους και φυσικά η υγεία του βρέφους. Επιλέγουν γιατρούς που στηρίζουν τις μαμάδες και τις επιλογές τους.

Πρόσφατα ο γυναικολόγος Αλέξανδρος Βιδενμάγερ συμπέρανε, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, πως “το VBAC, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση. Ούτε δημιουργεί ερωτηματικά. Στις μέρες μας, η τάση να βιώνει το ζευγάρι μαζί τη γέννηση των παιδιών του με φυσιολογικό τοκετό, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Προσωπικά, ως υπέρμαχος του φυσιολογικού τοκετού πραγματικά χαίρομαι.
Γιατί κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να βιώσει την εμπειρία του τοκετού με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί, και κάθε γυναίκα που το θέλει πραγματικά μπορεί να γεννήσει με ασφάλεια με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network