Πολλά από τα γιατροσόφια που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, πλέον έχουν και την έγκριση των παιδιάτρων αφού βασίζονται σε φυσικά συστατικά που είναι αποτελεσματικά απέναντι στα μικρόβια. Ένα από αυτά είναι και το κρεμμύδι που περιέχει αλλισίνη και δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό.
Η παιδίατρος Σουζάνα Κέμπερ προτείνει ένα φυσικό σιρόπι κρεμμυδιού για τα παιδιά που αντιμετωπίζει κρυολόγημα, βήχα και πυρετό χάρη στα συσταικά του.
Όπως γράφει η ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook: “Ένα από τα πιο κλασικά γιατροσόφια για κρυολογήματα, βήχα και πυρετό είναι το σπιτικό σιρόπι κρεμμυδιού. Σε τι οφείλεται η δραστικότητα του κρεμμυδιού; Το κρεμμύδι περιέχει δραστικές ουσίες όπως π.χ. η αλλισίνη, που δρουν σαν φυσικό αντιβιοτικό ενάντια σε παθογόνα μικρόβια. Δρα γενικά αντισηπτικά και έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, όπως ξέρετε, τρέχει η μύτη μας όταν μυρίσουμε κρεμμύδι γιατί αφ’ ενός μεν ερεθίζει τα μάτια, αφ’ ετέρου γιατί δρα βλεννολυτικά. Τη βλεννολυτική δράση την βλέπουμε και σε πηχτές μύξες και «βράσιμο» στο στήθος. Ειδικά στα μικρά παιδιά είναι πολύ βοηθητική αυτή η δράση, γιατί δυσκολεύονται μόνα τους να ξεφορτωθούν το φλέγμα”.
Συνταγή για σπιτικό σιρόπι κρεμμυδιού
Ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι και βάλτε το σε ένα καθαρό βάζο μαρμελάδας ή σε ένα γυάλινο ποτήρι. Προσθέστε 3-4 κ.σ. μέλι (ή καστανή ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου αν δεν τρώτε ζωϊκά προϊόντα) και, αν έχετε, 1-2 κλωναράκια θυμάρι. Το αφήνετε σκεπασμένο για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλη νύχτα. Το κρεμμύδι θα βγάλει τα υγρά του, και το πρωί το σουρώνετε και… έτοιμο! Δίνεται σε άτομα άνω των 12 μηνών: σε παιδιά 1-3 ετών 1έως 2 κ. γλ. ημερησίως, σε παιδιά 3-10 ετών 2 έως 4 κ.γλ. ημερησίως, σε παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες 2 έως 4 κ.σ. ημερησίως