Game Rules: Η νέα ταινία του Κριστιάν Ζέττεμπεργκ, μετά τα «Αγόρια στο ντους», μας θυμίζει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα όλων

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας παρουσίασε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Kiddo, προβάλλοντας 17 ταινίες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και η νέα ταινία του Κριστιάν Ζέττεμπεργκ από τη Σουηδία, “Game Rules”. Η προηγούμενη ταινία του, «Αγόρια στο ντους» είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα στον κόσμο να σημειώσουμε, καθώς είχε γίνει προβολή τους σε σχολείο προκαλώντας την οργή κάποιων γονέων ότι τάχα είναι ακατάλληλη για παιδιά δημοτικού και ότι εμμέσως προωθεί την ομοφυλοφιλία. Να σημειώσουμε πως η ταινία είναι μία από τις προτεινόμενες στο “CINEDU” του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την πλατφόρμα που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί.

Μετά από ένα ξέσπασμα κιτρινισμού στον Τύπο και αφού εν μέρει λοιδορήθηκε η εκπαιδευτικός, τελικά η ίδια δικαιώθηκε από την ΕΔΕ που διεξήχθη για το ζήτημα. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης δε της ταινίας δεν πίστευε αυτό που συνέβαινε, καθώς και όποιος σχεδόν την έχει δει. Απλώς η δουλειά του, που έχει ως στόχο να συζητήσει για τα θέματα φύλου, την τοξική αρρενωπότητα, τις κοινωνικές πεποιθήσεις και συναφή ζητήματα ήταν φαίνεται πολύ «προχωρημένος» για την ελληνική πραγματικότητα.

“Αγόρια στο Ντους”: Δικαίωση για την δασκάλα που πρόβαλε την ταινία στους μαθητές της

Το θέμα της ταινίας της δεν ήταν άλλο από το δικαίωμα των παιδιών να έχουν φίλους και να μεγαλώνουν ελεύθερα και με αυτοεκτίμηση, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους ψύχραιμα, πέρα δηλαδή από την πολλές φορές παράλογη και φοβική παρεμβατικότητα γονέων και ενηλίκων που προβάλλουν δικά τους άγχη πάνω στα παιδιά.

Ο Ζέττεμπεργκ επανήλθε τώρα με μία ακόμη εξαιρετική ταινία: το Game Rules. Η ταινία παρακολουθεί μία σχολική ομάδα χάντμπολ που ετοιμάζεται για προκριματικούς αγώνες. Ο φακός εστιάζει ιδίως σε ένα παιδί που το παρακολουθούμε να ξεκινά τη μέρα του πηγαίνοντας στους αγώνες. Ο προπονητής τους εξηγεί πως πρώτα θα αγωνιστεί η ομάδα των κοριτσιών και έπειτα των αγοριών και πως οι αγώνες είναι κρίσιμοι για την πρόκριση, αλλά και τους ίδιους προσωπικά αφού στο γήπεδο θα βρίσκονται κυνηγοί ταλέντων. Το παιδί που παρακολουθούμε εμείς παίζει εξαιρετικά και παρακινεί το ενδιαφέρον. Μέχρι που η προπονήτρια της αντίπαλης ομάδας, των αγοριών, αμφισβητεί το δικαίωμά του να συμμετέχει στην ομάδα. Οι προπονητές αρχίζουν να τσακώνονται, οι δυο ομάδες το ίδιο. Ποιος θα προστατεύσει όμως το παιδί που το έχουν αφήσει μόνο;

Η λύση που θα σκεφτεί εκείνο απλώς σοκάρει και αποδεικνύει πόσο ανόητες είναι οι προκαταλήψεις και πως μας κυριεύουν τόσο ώρες- ώρες που ξεχνάμε τι είναι τελικά σημαντικό. Ως γονείς, εκπαιδευτικοί, φροντιστές και εν γένει κοινωνία θα έπρεπε να θυμόμαστε πως προτεραιότητα όλων θα έπρεπε να είναι η μέριμνα για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Μια ευφυής ταινία που παίζει με τα σύμβολα και τις προκαταλήψεις μας αποδεικνύοντας πως όλοι είμαστε λίγο ή πολύ μέρος του προβλήματος.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network