“Θέλεις να ξεκινήσεις μπάσκετ;” Ναι, απάντησε και ψάχναμε με χαρά ομίλους και αθλητικούς συλλόγους. Διαλέξαμε τον κατάλληλο. Πήγε την πρώτη φορά, ενθουσιάστηκε. Πήγε τη δεύτερη, όχι και τόσο. Ε, την τρίτη φορά άρχισε η γκρίνια. “Δεν θέλω να πάω” και “δεν μου αρέσει και τόσο”. Ναι, αλλά τώρα έχουμε πληρώσει. Και ποια δραστηριότητα θα κάνεις; Κλείνουν σιγά-σιγά οι θέσεις στα άλλα…. “Καμία μαμά, θα κάθομαι σπίτι”. Μάλιστα!
Αν αυτός ο διάλογος έχει γίνει στο σπίτι σας, όχι μόνο στην αρχή μιας δραστηριότητας, αλλά και στα μέσα της χρονιάς, τότε οι συμβουλές της ψυχολόγου Becky Kennedy, σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Γιατί αυτό που προβληματίζει τους γονείς δεν είναι μόνο το “γιατί το παιδί μου θέλει να τα παρατήσει” αλλά και το “αν τα παρατάει επειδή δεν του αρέσει, επείδή βαριέται ή επειδή ψάχνει κίνητρο”. Δηλαδή με λίγα λόγια “πρέπει να τον σταματήσω ή πρέπει να τον πιέσω να συνεχίσει;”.
Η ειδικός προτείνει τρία βήματα για να το διαχειριστούμε σωστά: Να επιβεβαιώσουμε τα συναισθήματα του παιδιού, να δηλώσουμε ποια είναι η γνώμη μας και να του δώσουμε θάρρος ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Επιβεβαίωση: “Δεν θέλεις να συνεχίσεις, καταλαβαίνω.
Πες τι πιστεύεις: “Κι εγώ κάποιες φορές ξεκινάω κάτι και μετά καταλαβαίνω ότι δεν θέλω να το συνεχίσω”.
Δώσε θάρρος και κίνητρο: “Δεν σου αρέσει αλλά ξέρω ότι είσαι ένα παιδί που μπορεί να τα καταφέρει. Θα είμαι στο πλευρό σου συνέχεια”.
Διάβασε επίσης: