Το παιδί φεύγει με κλάματα κι επιστρέφει με γκρίνια. Το παιδί φεύγει με χαμόγελο αλλά πάλι επιστρέφει με νεύρα. Το παιδί πέρασε καταπληκτικά στο σχολείο αλλά πάλι ξεσπάει. Το παιδί είχε μια κακή μέρα και γίνεται χαμός όταν επιστρέφει σπίτι.
7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί την “κατάρρευση μετά το σχολείο”
Μπορεί τα ξεσπάσματα μετά το σχολείο να μην είναι καθημερινά, αλλά αν είναι αρκετά συχνά, τότε σίγουρα το παιδί σου χρειάζεται χρόνο για να αποβάλλει όλη την ένταση της ημέρας. Κι επειδή γνωρίζουμε ότι ίσως αυτά τα νεύρα μπορεί να μην τα ξεσπάει μόνο σε σένα αλλά και στη γιαγιά που τον παραλαμβάνει από το σχολείο, έχουμε 4 tips για να μπορέσετε να μειώσετε τα ξεσπάσματα και να μπορέσετε να χαλαρώσετε το παιδί ώστε να κυλήσει πιο ευχάριστα το απόγευμά του.
4 tips για λιγότερα ξεσπάσματα μετά το σχολείο:
1.Δώσε αμέσως το σνακ του
Μην περιμένεις να ζητήσει ένα σνακ. Ούτε να δεις αν πεινάει. Τα παιδιά όταν επιστρέφουν σπίτι νιώθουν “αγάπη” όταν τρώνε κάτι- μια πορτοκαλάδα, ένα φρούτο, ένα μικρό κομμάτι κέικ- και αμέσως χαλαρώνουν.
2.Απόφυγε τις ερωτήσεις τύπου “πώς τα πέρασες;”
Προσπάθησε να καταλάβεις εάν έχουν όρεξη να μιλήσουν ή θέλουν να ηρεμήσουν πρώτα. Αν κάνεις ερωτήσεις, ρώτα κάτι πιο συγκεκριμένο όπως “ποιο ήταν η καλύτερη στιγμή στο σχολείο;” ή “ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθες σήμερα”.
3. Δώσε χρόνο για χαλάρωση
Μετά το σχολείο τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μισή ώρα ξεκούρασης. Σε αυτά τα λεπτά μην τους ζητήσεις να διαβάσουν, να κάνουν μια δουλειά ή να κάνουν μπάνιο!
4.Επίτρεψε το συναισθηματικό ξέσπασμα
Μπορεί σκοπός να είναι να αποτρέψεις το ξέσπασμα, αλλά εάν το παιδί έχει ένταση, επίτρεψε ελεγχόμενα να την εκφράσει. Τα παιδιά καταπιέζουν πολλά συναισθήματα στο σχολείο. Νιώθουν άγχος, ντροπή, εκνευρισμό, λύπη και δεν το εκφράζουν όσο είναι μαζί με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους. Είναι λογικό, λοιπόν, όταν επιστρέφουν σπίτι να νιώθουν “φορτωμένα” με πολλή ένταση. Προσπάθησε να τα ακούσεις, να δείξεις κατανόηση, να τα επιβεβαιώσεις και όταν ηρεμήσουν να τους δείξεις τον τρόπο ώστε να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με πιο υγιή τρόπο.
Διάβασε επίσης: