Το αιώνιο ερώτημα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ: Είναι τελικά ασφαλές να φάμε αυτό που μας έπεσε στο πάτωμα αν το μαζέψουμε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα; Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει μια βάση σε αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι ότι δεν έχει λογική. Η επιστήμη τόσο καιρό δεν είχε κάνει κάποια έρευνα σχετικά με τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, αλλά οι σύγχρονες μελέτες “ξετυλίγουν” το κουβάρι που κρύβεται πίσω από αυτό και κατά πόσο είναι ασφαλές.
Πόσα γρήγορα τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν το φαγητό;
Το κλειδί για τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων είναι η κατανόηση του πόσο γρήγορα τα βακτήρια μεταφέρονται από την επιφάνεια του δαπέδου στο φαγητό σου. Πολλοί άλλοι λαοί έχουν κάνει λάθος σε αυτή τη μέτρηση, λέει ο επιστήμονας τροφίμων Donald Schaffner του Πανεπιστημίου Rutgers.
Το 2007 έγινε μια έρευνα, από τον από τον Paul Dawson, επιστήμονα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Clemson, όπου ισχυρίζονταν, πως τα τρόφιμα μολύνονται με βακτήρια κατευθείαν με την επαφή τους στο έδαφος. Όμως η συγκεκριμένη μελέτη, εστίασε περισσότερο, στο πόσο καιρό τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για να μολύνουν τα τρόφιμα.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr