Ένα χαρισματικό παιδί δεν παύει να είναι ένα παιδί

Η ταμπέλα ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό είναι εξίσου επικίνδυνη με την ταμπέλα ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από αποδοχή, καθοδήγηση και ασφάλεια, χαρισματικά και μη.

Υπάρχουν χαρισματικά παιδιά;

Όλα τα παιδιά έχουν ικανότητες, οι οποίες τα καθιστούν μοναδικά. Η χαρισματικότητα έχει να κάνει με ασυνήθιστες, εξαιρετικές και πέραν των φυσιολογικά αναμενομένων ικανότητες και αφορά το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η χαρισματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στη νοημοσύνη ή στην ανάπτυξη ενός μόνο τομέα ή μιας μόνο ικανότητας, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς. Ωστόσο ένα παιδί μπορεί να είναι ευφυές ή ταλαντούχο, χωρίς να είναι χαρισματικό.

Ένα χαρισματικό παιδί δεν παύει να είναι ένα παιδί, και όπως όλα τα παιδιά χρειάζεται υποστήριξη, κατανόηση και καθοδήγηση.

Τι να κάνετε

Βασική επιδίωξή σας είναι να μάθει το παιδί να επικοινωνεί αποτελεσματικά και να ενισχύσει τις δεξιότητές του σε διάφορους τομείς. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να:

Παίζετε μαζί του

Επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικές κάρτες, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, κολλάζ και πολλά άλλα βοηθούν στην κριτική σκέψη, στη δημιουργικότητα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια της φαντασίας.

Ενισχύσετε την κριτική του σκέψη

Η κριτική σκέψη περιλαμβάνει ποικίλες δεξιότητες που οφείλει να διαθέτει το παιδί, όπως να κάνει ερωτήσεις, να προβλέπει καταστάσεις, να εξερευνά, να υποθέτει, να αναλύει, να συγκρίνει, να αξιολογεί και να σχηματίζει απόψεις. Ρωτάτε το παιδί για τα πράγματα που διδάχτηκε στο σχολείο, για τις δραστηριότητές του, για τις αγαπημένες του εκπομπές, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και το διάλογο, και ενισχύοντας την κριτική του ικανότητα. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τη γνώμη του, τις σκέψεις και τις απορίες του. Επίσης βοηθήστε το ασχοληθεί με τη ρομποτική. Ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία, η επίλυση προβλημάτων, αναπτύσσεται η έμφυτη παιδική περιέργεια και καλλιεργείται το πνεύμα της καινοτομίας.

Ενθαρρύνετέ το να μάθει εξερευνώντας το περιβάλλον

Γνωρίστε στο παιδί τον κόσμο σας. Για παράδειγμα πάρτε το παιδί μαζί σας όταν πάτε να ψηφίσετε και μιλήστε του για τους λόγους που διαλέγετε συγκεκριμένους υποψηφίους. Αν το παιδί σας παρατηρήσει ένα άτομο διαφορετικού χρώματος ή με αναπηρία μάθετέ του μιλάει με σεβασμό και εξηγήστε του τι συμβαίνει. Μην πείτε ποτέ “Μη μιλάς γι’ αυτό”. Το παιχνίδι έξω από το σπίτι επιτρέπει στο παιδί να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να ψάξει, να ανακαλύψει. Ένα κλαδί ή μια πέτρα, μπορεί να γίνει για το παιδί το απόλυτο άλλοθι για εξερεύνηση.

Ενισχύστε το κίνητρο για μάθηση και προσωπική εξέλιξη

Για παράδειγμα, σ’ ένα παιδί που του αρέσουν τα σπορ ενισχύστε την ανάγνωση με το διάβασμα ενός αθλητικού περιοδικού, τη γραφή με το γράψιμο μιας παραγράφου για έναν αγώνα ποδοσφαίρου που παρακολούθησε ή τα  μαθηματικά με προβλήματα που έχουν να κάνουν με το σκορ των ομάδων και τον αριθμό των παικτών. Αν το παιδί αγαπά τη μουσική ενθαρρύνετέ το να μάθει το μάθημα της ιστορίας τραγουδιστά ή με τη συνοδεία κάποιου μουσικού οργάνου.

Μάθετέ του να διαχειρίζεται εποικοδομητικά τα συναισθήματά του

Η διαχείριση των συναισθημάτων δεν είναι εύκολη για τους μεγάλους, φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι για τα παιδιά. Είναι όμως σημαντικό για την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή του. Εξηγήστε του με παραδείγματα τα συναισθήματα των άλλων: Π.χ. «Πονάει όταν κάποιον τον δαγκώνεις ή τον τσιμπάς. Θα πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη και να πεις ότι δεν ήθελες να το πονέσεις ή να το στενοχωρήσεις.»
Δείξτε του με λόγια και πράξεις ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του: «Φοβάσαι την αράχνη; Και εγώ στη ηλικία σου φοβόμουν αλλά έκανα το εξής κόλπο….»
Κάντε role playing. Υποδυθείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε κάποια κατάσταση. Ζητήστε του να υποστηρίξει την πλευρά του άλλου ατόμου και ρωτήστε το «Πώς θα αισθανόσουν στη θέση του;»

Επιβραβεύστε το

Δεχτείτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλατε να είναι. Προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να σας εμπιστεύεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Όταν δεν ενθαρρύνετε τις επιλογές του και το απαξιώνετε, δημιουργούνται αισθήματα αποξένωσης, ενοχής, ντροπής, φόβου. Το παιδί έχει ανάγκη την επιβράβευση και όχι την κριτική σας, είτε είναι χαρισματικό είτε όχι.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network