Όλοι μπορούμε να μάθουμε από τους γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις. Ας δούμε τα 5 βασικά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Εκπαιδεύουν τα παιδιά, δεν τα κάνουν όλα για εκείνα
Για χάρη των παιδιών σας θα πρέπει να κάνετε το εξής: σταματήστε να μετράτε τα πόσα πράγματα έχετε κάνει και κάνετε για τα παιδιά σας και ξεκινήστε να μετράτε πόσα πράγματα τους έχετε διδάξει προκειμένου να τα κάνουν μόνα τους. Δεν είναι δουλειά των γονιών να κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τα παιδιά, θα πρέπει να τα προετοιμάσετε για να αντιμετωπίσουν την ζωή εκεί έξω. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην τα κάνετε όλα εσείς αλλά να τους διδάσκετε πώς να το κάνουν οδηγώντας τα έτσι στην ανεξαρτησία και την αυτονομία. Οπότε όταν δείχνετε στο παιδί σας μια νέα δεξιότητα, είτε πρόκειται για το δέσιμο των παπουτσιών του, είτε το συμμάζεμα του δωματίου του, δοκιμάστε την εξής μέθοδο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί σε παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα:
1. Δείξτε στο παιδί σας πώς να το κάνει.
2. Κάντε το μαζί του.
3. Παρακολουθήστε να το κάνει.
4. Αφήστε το να το κάνει μόνο του.
Δεν περιμένουν την τελειότητα
Οτιδήποτε καινούριο μαθαίνει για πρώτη φορά δεν είναι απαραίτητο να το κάνει και τέλεια. Η συνεχής εξάσκηση βελτιώνει το αποτέλεσμα. Μην μπαίνετε λοιπόν στον πειρασμό να διορθώνετε όσα κάνουν, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό και πολλές φορές νιώθουν ότι σας απογοήτευσαν, ότι δεν ικανά ή άξια ή ότι δεν τα αποδέχεστε ή δεν τα αγαπάτε, ακόμη κι αν προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν.
Δεν τα συγκρίνουν
Όλα τα παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα πετυχαίνουν τα τυπικά ορόσημα (φαγητό, τουαλέτα κ.λπ.) με κάποια καθυστέρηση αλλά οι γονείς τους δεν τα συγκρίνουν με ένα παιδί που δεν χρειάζεται ειδική φροντίδα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Δώστε σημασία στις επιτυχίες των παιδιών και τις δεξιότητες που κατακτούν χωρίς να τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά.
Αφιερώνουν χρόνο
Οι γονείς που έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα αφιερώνουν χρόνο σε αυτά όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ανάγκες αλλά και για τις πιο απλές όπως το να βγουν έξω μαζί, να κάνουν βόλτες, να παίξουν μαζί τους. Τα παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα έχουν ανάγκη την φροντίδα, την αγάπη και την προσοχή των γονιών τους, έχουν ανάγκη για κοινωνικοποίηση και επαφή με κόσμο. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας κάνοντας απλά πράγματα μαζί, πέρα από τις τυπικές δραστηριότητες στις οποίες συνοδεύεται το παιδί (μπάσκετ, μπαλέτο κ.λπ.).
Ζητούν βοήθεια
Για όλους τους γονείς υπάρχουν κακές μέρες. Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη και βοήθεια ζητήστε τη! Οι γονείς που έχουν παιδιά με ειδική φροντίδα χρειάζονται πολλή υποστήριξη και βοήθεια ενώ είναι απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση μιας ομάδας ειδικών (π.χ. ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, γιατρός κ.ά.) που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού και την κατάκτηση των δεξιοτήτων. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.