Αν έχεις παιδί που έχει περάσει τη νηπιακή ηλικία σίγουρα κάποια στιγμή έχεις παρατηρήσει να κάνει κάποια έκφρασή σου ή να λέει κάτι που είπε ο μπαμπάς του πριν μήνες – ακριβώς με τον ίδιο τρόπο- χωρίς καν να συνειδητοποίησες ότι εκείνη την ώρα άκουγε. Μια κακιά λέξη, μια σαρκαστική έκφραση, μια συμπεριφορά που δεν θα ήθελες να υιοθετήσει το παιδί.
Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, παρατηρούν τα πάντα. Το πώς αντιδράμε σε κάτι, τις εκφράσεις που λέμε, το ύφος που χρησιμοποιούμε, τις απόψεις που έχουμε, το πώς μιλάμε στους άλλους. Όχι μόνο όταν προσέχουμε και ξέρουμε ότι τα παιδιά μας ακούν αλλά και όταν βρισκόμαστε στο άλλο δωμάτιο και μιλάμε στο τηλέφωνο ή κάνουμε ένα μορφασμό επειδή ενοχληθήκαμε με κάτι σε ένα κατάστημα.
Όλα αυτά, τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, η συμπεριφορά μας, το ύφος μας δείχνουν στα παιδιά ποιοι είμαστε αλλά και το πώς μπορούν να συμπεριφερθούν και τα ίδια. Κι όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται αυτό- γιατί δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια τέλειοι- μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να γίνουμε οι καλύτεροί μας ευατοί και να δημιουργήσουμε με τη συμπεριφορά μας ένα όμορφο οικογενειακό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν τι σημαίνει αγάπη, σεβασμός, ειλικρίνεια και ενδιαφέρον.
5 πράγματα που τα παιδιά παρατηρούν κι εμείς δεν το συνειδητοποιούμε
Τη διάθεσή μας και το ύφος μας
Ακόμα κι αν δεν μιλάς, καταλαβαίνουν εάν είσαι εκνευρισμένη, αν έχεις άγχος, αν είσαι στεναχωρημένη. Μπορεί να το κρύβεις και να λες “καλημέρα” με χαμόγελο αλλά τα παιδιά θα καταλάβουν ότι κάτι είναι διαφορετικό.
Τη γλώσσα του σώματος
Τα παιδιά παρατηρούν τις κινήσεις σου περισσότερο από αυτά που λες. Όταν σου μιλάνε και δεν τα κοιτάς- επειδή σε απασχολεί κάτι άλλο- όταν κάνεις μια δουλειά αλλά απαντάς “ναι, αγάπη μου σε ακούω”.
Πώς φέρεσαι στους άλλους
Τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στους άλλους, σε αγαπημένα πρόσωπα ή σε αγνώστους. Πόσο συχνά λες “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”, αν είσαι ευγενικός με έναν ταμία, αν μιλάς με τρυφερότητα στον σύντροφό σου.
Όταν άλλα λες και άλλα κάνεις
Αν τους απαγορεύεις να βλέπουν τηλεόραση γιατί δεν κάνει καλό αλλά είσαι συνέχεια κολλημένος στο κινητό σου, τότε άλλα λες και άλλα κάνεις. Και αυτό αποκλείεται να ξεφύγει από τα παιδιά!
Το πώς φέρεσαι στα ίδια
Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από την αποδοχή ή μη που τους δείχνουμε. Εάν κάνουν μια ζωγραφιά και δεν ενθουσιαστείς ή απλά πεις “πολύ ωραίο” θα το καταλάβουν αμέσως.